Logo grootrijswijk.nl


Wethouders Van der Meij en Van Hemert krijgen instructies voor de starthandeling. Foto: Otaweb
Wethouders Van der Meij en Van Hemert krijgen instructies voor de starthandeling. Foto: Otaweb (Foto: Hans Ouwerkerk)

De Generaal moet de Bogaard redden

  Zakelijk

Door Hans Ouwerkerk

Met de start van de metamorfose van het voormalige rijkskantoor in 200 appartementen hopen de wethouders Ronald van der Meij en René van Hemert dat De Generaal ook winkelcentrum In de Bogaard uit het slob trekt. "Er komen pal tegen het winkelcentrum toch 200 huishoudens te wonen", aldus Van Hemert.

Rijswijk - Ondanks het druilige weer was het afgelopen maandagmiddag echt een feestje in het toekomstige wooncomplex. Projectontwikkelaar Leon Aertgeerts en eigenaar van de gelijknamige Bouwgreep en Gerard Bac, directeur van IBB Kondor, verwelkomden de toekomstige bewoners en de twee wethouders. De komenden maanden wordt het kantoor van 20.000 vierkante meter verbouwd tot een modern en duurzaam appartementencomplex.

"Dit gaan we heel gefaseerd doen", vertelt Gerard Bac. Per verdieping wordt het gebouw gestript en krijgt het weer een nieuwe gevel. "Daar hebben we telkens tien werkdagen voor nodig en kruipen als een rups omhoog." Is eenmaal de buitengevel vernieuwd dan begint het werk aan de binnenzijde. "Naar verwachting", zo zegt Bac, "zijn we in het tweede kwartaal van 2019 klaar."

Voor de wethouders Van Hemert en Van der Meij zien in de komst van De Generaal vooral kansen voor het winkelcentrum In de Bogaard. "Het moet een nieuwe impuls geven", zegt Van Hemert. De leegstand in het ooit zo bruisende winkelcentrum is hem een doorn in het oog. En het feit dat het winkelcentrum in handen is van 13 verschillende eigenaren helpt volgens hem ook al niet mee. "Wij als gemeente willen wel. Maar er zijn daar wel twee voor nodig." Ronald van der Meij voert aan dat Rijswijk met het vaststellen van de visie voor het gebied rondom het winkelcentrum In de Bogaard de piketpaaltjes heeft geslagen. "We willen dit gebied weer aantrekkelijk en levendig maken. En we staan open voor initiatieven. Leon Aertgeerts kwam in het voorjaar van 2016 met zijn plannen voor dit gebouw. En nu gaat het al gebeuren." De wethouder van onder andere stadsontwikkeling hoopt dat het initiatief van Aertgeerts navolging krijgt. "Van de 100.000 vierkante meter kantoren die we hier in Rijswijk hebben, staat zeventig procent leeg. We hebben zelf geen bezit, dus we kunnen als gemeente plannen alleen maar faciliteren", aldus Van der Meij. Aertgeerts verwacht dat het wel goed komt met Rijswijk en het winkelcentrum. "Een paar jaar geleden wilde geen belegger investeren in Rijswijk en nu word ik gebeld. En ondernemers zullen zich ook beseffen dat woningen zo pal naast een winkelcentrum voor vraag zorgt."

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox