Logo grootrijswijk.nl


De Rijswijkse woningmarkt is flink aan het borrelen. Luchtfoto Jan Evert Zondag Ardito
De Rijswijkse woningmarkt is flink aan het borrelen. Luchtfoto Jan Evert Zondag Ardito (Foto: Hans Ouwerkerk)

Rijswijkse woningmarkt borrelt flink

  Zakelijk

Er staan te weinig woningen te koop in Rijswijk. Dat is de belangrijkste reden dat er iets minder woningen zijn verkocht in vergelijking met het derde kwartaal van 2016. De prijs voor een gemiddelde woning is in een jaar tijd met 12,2 procent gestegen. "De Rijswijkse woningmarkt borrelt", reageren verschillende makelaars in de stad.

Rijswijk - De cijfers die de NVM eind vorige week het licht deed zien, gelden ook voor Rijswijk. De woningmarkt is aan het droogkoken. Het aanbod is slinkende. Er zijn te weinig Nederlandse huishoudens die hun woning te koop zetten om aan de huidige vraag naar woningen te voldoen. Daardoor neemt het te koop staande aanbod steeds verder af. "Halverwege het 3e kwartaal van 2017 stonden er bij NVM-makelaars in Nederland nog 63.500 woningen te koop (totale bestaande koopwoningmarkt 86.500), ruim 37% minder dan een jaar eerder. Het te koop staande aanbod van appartementen in Nederland is in een jaar tijd gehalveerd. Dat zien we ook terug in een daling van het aanbod in de Haagse regio met veel appartementen in de voorraad", aldus de NVM in een reactie op de cijfers.

In Rijswijk is ten opzichte van het 3e kwartaal 2016 het aantal verkopen gedaald met 2,7% (171 woningen) en ten opzichte van het voorgaande kwartaal zijn er 10,5% meer woningen verkocht. De prijzen zijn met maar liefst 12,2% gestegen ten opzichte van vorig jaar. En in vergelijking met vorig kwartaal zijn de prijzen met gemiddeld 1,1% duurder geworden. De gemiddelde transactieprijs bedraagt momenteel € 225.600,=. De gemiddelde verkooptijd bedraagt 51 dagen versus 92 dagen in het 3e kwartaal 2016.

Een medewerker van De Vreede Makelaars (NVM) noemt de markt momenteel heel erg onvoorspelbaar. "Je merkt dat er te veel vraag is. Maar als je de verkoopprijs te hoog inzet omdat je verwacht dat het toch wel verkoopt, dan verkoopt het juist weer niet. Met andere woorden, de consument blijft wel kritisch."

De makelaar noemt het vooral een rare tijd. "Ook als je denkt dat een huis niets op zal brengen, wordt er ineens zwaar over de vraagprijs heen geboden. Dit komt gewoon omdat de woningmarkt met veel vraag en weinig aanbod zo krap is. Maar andersom gebeurt momenteel ook." Dat de vraag naar woningen in het Rijswijkse groot is, bleek onlangs nog toen de informatieavond over de nieuwbouwlocatie RijswijkBuiten in de Rijswijkse Schouwburg ruim 1000 belangstellenden trok.

Er staan momenteel 425 koopwoningen op Funda. De goedkoopste woning vindt u in de Drs. H. Colijnstraat: een 2-kamerwoning voor € 59.500 kk. De duurste woning staat aan het Haantje. Dit huis met 17 kamers kost € 2.950.000 kk.


reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox