Logo grootrijswijk.nl


RijswijkBuiten directeur informeert de zaal over de plannen. De wethouders Marloes Borsboom en Ronald van der Meij (r) en presentator Joey (l) luisteren toe. Foto: Otaweb
RijswijkBuiten directeur informeert de zaal over de plannen. De wethouders Marloes Borsboom en Ronald van der Meij (r) en presentator Joey (l) luisteren toe. Foto: Otaweb (Foto: Hans Ouwerkerk)

'Pfff wat een drukte voor die huizen'

  Zakelijk

Door Hans Ouwerkerk

Nee, de moed zinkt de Delftse Trudy nog niet in de schoenen. Maar zij had de enorme belangstelling voor de komende nieuwbouwontwikkelingen in RijswijkBuiten toch niet verwacht. "Wij kiezen voor een woning in deze nieuwbouwwijk vanwege de energiezuinigheid. Een collega van mij woont er al en zij betaalt slechts 5 euro per maand voor haar energie. Of het ons gaat lukken een huis te bemachtigen is nog maar de vraag."

Rijswijk - Afgelopen maandag was de zaal van de Rijswijkse Schouwburg twee keer bijna tot de nok gevuld. Meer dan duizend belangstellenden hadden zich de afgelopen weken aangemeld voor het evenement 'RijswijkBuiten op de planken'.

"Het geeft wel aan hoe hoog de druk op de woningmarkt is", erkent wethouder Ronald van der Meij als hij voor de tweede en laatste keer van het podium stapt. "RijswijkBuiten is natuurlijk ook de grootste bouwlocatie in de Haagse regio, dat speelt ook mee", zegt Van der Meij, die daar toch stiekem best een beetje trots op is. "Uiteindelijk zijn wij met de ontwikkeling van deze nieuwbouwwijk begonnen, terwijl overal om ons heen door de crisis bouwplannen werden stilgelegd. Wij zijn gewoon doorgegaan."

En met succes, want inmiddels zijn er een kleine 1200 woningen gerealiseerd. "Allemaal gasloos", benadrukt wethouder Marloes Borsboom. "En daarmee is RijswijkBuiten de duurzaamste wijk van Nederland. Er staan nul-op-de-meterwoningen maar behalve energiezuinig is de wijk ook duurzaam door de ruime opzet, voldoende parkeergelegenheid en de grote hoeveelheid groen en het water in het gebied."

Het duo krijgt op het toneel van de Schouwburg in een gezellige keukensetting alle ruimte om de nieuwbouwwijk 'te verkopen'. In overdrachtelijke zin weliswaar want RijswijkBuiten-directeur Jan Brugman benadrukt dat er vanavond geen woningen in de verkoop gaan. "We hebben vanavond een informatie-actie." Dus hij neemt de zaal mee in een virtuele tocht door Parkrijk en Sion waar in 2018 de woningen in verkoop gaan. "We liggen goed op schema. Uiteindelijk moeten er in 2023 zo'n 3400 woningen staan."

Na het plenaire deel opent de informatiemarkt in de foyer. Daar is het al heel snel duwen en trekken voor de informatieborden van de verschillende plannen. "Wij hebben er al een huis gekocht", vertelt Sonja. Zij komt uit Naaldwijk en haar vriend Lars uit Brabant. "We wilden vanavond weten wat er om ons heen allemaal komt. Het wordt erg mooi",zegt ze. Over een paar weken wordt hun woning opgeleverd. Dat moment is voor Trudy nog ver weg. Haar man Hadeel is optimistisch: "We gaan ons best doen."

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox