Debby kent inmiddels heel wat mensen op de club. Foto; Nico Mos
Debby kent inmiddels heel wat mensen op de club. Foto; Nico Mos (Foto: Nico Mos)

Van de nood een deugd gemaakt

  Sport

'Ik stap eigenlijk overal wel gemakkelijk in'

Nico Mos

Debby traint jeugd jo/9-2

Plotseling zaten ze bij voetbalvereniging Vredenburch met de handen in het haar. Immers de trainer van het jeugdteam jo/9-2 was opgestapt en er was geen andere trainer voor handen. Niemand wilde erin stappen, maar Debby Burgers (41) trok de stoute schoenen aan en staat inmiddels alweer drie weken voor de groep en het bevalt haar uitstekend in deze mannenwereld. Debby geeft tekst en uitleg.

Rijswijk – "Ik ben de enige trainster op de club in deze – toch wel – mannenwereld. Mijn dochter Fleur is op voetballen gegaan en ze is een keertje mee gaan trainen om te kijken of ze echt leuk vindt. Ze is inmiddels keepster, maar de trainer (een vader waarvan zijn twee zoons in andere jeugdteams spelen, red.) van dat team stopte ermee", valt Debby direct met de deur in huis. "Dus toen die vader er mee stopte zaten we wel met een groot probleem. We hadden met alle ouders en de hoofd jeugdopleiding een gesprek. In dat gesprek bleek dat de overige ouders het trainerschap niet direct zagen zitten.

Moeder als trainer

Eigenlijk zeggen ze vanuit de club: 'je moet het als moeder niet willen, trainer van een team'. Maar ik laat mij daarmee niet afschepen. Want wat als er geen trainer voor de groep staat? Dan wordt er niet getraind en spelen ze geen wedstrijden. Ik zelf kom niet uit een voetbalwereld en weet nog net dat een bal rond is, haha. Maar ik geef mijn ogen bij andere trainers goed de kost en wil wel deze vacature vervullen. Ik zei daarom op een gegeven moment: ik ga het gewoon doen, hoor".

Communicatie

"We zijn ondertussen drie weken en zes trainingen verder. En je ziet dat de spelers en speelsters vertrouwen in elkaar moeten krijgen. Ik ken al heel veel mensen op de club, omdat ik ook op school ben tegengekomen. Ik stap eigenlijk overal wel gemakkelijk in.


Maar het begint in feite overal met de juiste communicatie. De jeugd is de toekomst en als je die niet hebt heb je op een gegeven moment ook geen vlaggenschip (meer). Ikzelf liep al een beetje mee vanaf het begin van het seizoen dus het was niet nieuw. Nu geef ik tweemaal training in de week en zit zaterdags op de bank bij de wedstrijd. Ik zou graag de trainerscursus willen volgen. Helaas gebeurt dat niet vanuit de club en dat vind ik best jammer. Nu kan ik er eentje winnen, dus daar hoop ik dan maar op (glimlacht). Ik vind het wel heel leuk en pas er best tussen.

Tegenstanders

De tegenstanders reageren best grappig als ze merken dat er een trainster voor de groep staat. Ik vind het nog best vreemd dat training geven nog steeds een mannenwereld is, "aldus Debby, die het heel erg naar haar zin heeft en daarnaast ook gewoon nog vijf dagen werkt.

Wil je meer weten over Vredenburgch of op de hoogte blijven van de laatste uitslagen kijk dan op: https://www.krsv-vredenburch.nl/

Meer berichten