Jan Willem Jonker, hoofd jeugdopleiding bij Semper Altius, sluit de functie van hoofdtrainer bij een andere club niet bij voorbaat uit.
Jan Willem Jonker, hoofd jeugdopleiding bij Semper Altius, sluit de functie van hoofdtrainer bij een andere club niet bij voorbaat uit. (Foto: Nico Mos )

'Wij werken veel met stagetrainers'

  Sport

Nico Mos

'Een unicum bij Semper'

Jan Willem Jonker (49) is al sinds 2001 werkzaam bij voetbalvereniging Semper Altius. De laatste vier jaar is hij hoofd jeugdopleiding. Ondanks dat hij uitstekend werk verricht en het naar zijn zin heeft, sluit hij een functie als hoofdtrainer bij een andere vereniging niet bij voorbaat uit.

Rijswijk - "De talentjes lopen hier echt wel rond. Alleen vind ik dat organisaties Betaald Voetbal, of wijzelf talentjes niet goed genoeg behandelden. Daarbij komt bij dat onze talentjes al op zeer jonge leeftijd worden gescout en daar heb ik moeite mee", steekt Jan Willem direct van wal. "Wij zijn juist, sinds een paar jaar bezig de kwantiteit te verhogen. Dat gaat wel ten koste van de kwaliteit, maar die komt nu weer langzaam bovendrijven. Maar als je geen kwantiteit hebt kun je ook geen kwaliteit selecteren. We hebben nu de eerste stappen gezet en we zijn aan het bekijken hoe we hiervoor trainers kunnen opleiden. Peter Spruit, de voormalig trainer van de selectie, geeft iedere woensdag een update waardoor de trainers uiteindelijk alleen maar beter worden. Peter is enorm gedreven en nog steeds betrokken bij de club".

Stage trainers

"Naast de capabele trainers die we voor de jeugdteams hebben maken wij gebruik van stagetrainers. Daar werken we heel veel mee. We hebben nu acht stagiaires lopen. Ze staan in principe niet op een eigen groep, maar ze zijn allemaal assistent. Is er een trainer ziek, dan kunnen zij gemakkelijk invallen. Het mes snijdt dus aan twee kanten. Zowel voor de stagetrainer zelf als voor ons. Wij zien dan direct wat we in huis hebben. Het is voor hen niet verplicht om op zaterdag aanwezig te zijn. Ook onder 7 jaar krijgt nu volop aandacht. Ouddoelman Dennis Mooiweer en Peter van der Klist maken zich hier sterk voor. Met als trainer oud-speler Rodney Aalderink, wordt op zaterdag in een onderlinge competitie gespeeld. We zijn bij deze leeftijdscategorie bezig met de kwantiteit, wat kwaliteit oplevert, maar dat moet je wel kunnen waarborgen met je trainers. Wij hebben momenteel voor alle jeugdteams trainers. We moeten met elkaar het niveau omhoog halen. Met Peter Spruit hebben zijn we een goede weg ingeslagen. Het streven is om ieder jaar spelers af te leveren aan de selectie. Voor volgend seizoen zouden het zomaar zes spelers kunnen zijn. Als we het tweede elftal draaiende krijgen, dan gaan we als vereniging pas echt stappen maken. Het eerste team onder Vita Lorente draait prima en staat in verliespunten bovenaan. Het o/19 team speelt 1e klasse en promoveren is niet direct een must. Wij kijken namelijk ook naar de lichtingen die er achter zitten en daar moeten we goed kijken of de 1e klasse realistisch blijft. Het mooiste zou zijn dat een groep spelers in zijn totaliteit over zou gaan. Alleen heb je maken met eerste- en tweedejaars. Semper Altius heeft nu zo'n 25 jeugdteams en is de weg omhoog ingeslagen. De toekomst ziet er rooskleurig uit. Ik heb mijn aandeel in het begeleiden van spelers die aan het begin van hun carrière staan", aldus Jan Willem Jonker.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden