Jenneke heeft heel veel zin in haar nieuwe job.
Jenneke heeft heel veel zin in haar nieuwe job. (Foto: )

'Topsport en gezelligheid kan samen'

  Sport

Nico Mos

Lokomotief heeft nieuwe preases

Na 17 jaar in het bestuur gezeten te hebben van de basketbalvereniging Lokomotief, waarvan de laatste jaren als voorzitter, is er voor Ewout Boendemaker een opvolger gevonden. Jenneke van der Berg (60) is bereid gevonden het stokje over te nemen. Jenneke, die niet zelf voortkomt uit de vereniging, denkt met een frissere kijk van buitenaf, een aantal zaken positief te kunnen veranderen. Een kennismaking.

Rijswijk - "Zonder persoonlijke belangen wil ik mij inzetten voor de samenleving. Dat heb ik altijd al gedaan en ik heb ook altijd al in een bestuur gezeten bij andere basketbalverenigingen. Ik vind het gewoon leuk om te doen. Echt, ik vind het gewoon leuk", antwoordt Jenneke op de vraag waarom ze kiest voor het voorzitterschap van Lokomotief Rijswijk. Jenneke werkt momenteel in het dagelijkse leven bij de Volkskrant als redactiemanager / assistent van de hoofdredactie. "Ik ben niet benaderd voor deze functie, maar heb mijzelf aangeboden. Op de algemene ledenvergadering bleek ik de enige die deze baan wilde," lacht ze.

Speerpunten

"Ik wil teruggaan naar wat het was. Topsport en gezelligheid kan samengaan. Waarbij de eerste teams in de hoogst mogelijke amateurdivisies van Nederland spelen. De tweede teams op een niveau die naar boven toe aansluiten waarbij de jeugd aansluit bij de senioren. Ook dat er kader wordt opgeleid, en ouderparticipatie d.w.z. dat dat ouders deel uit maken van de vereniging. Het is voor de club fantastisch dat spelers als Freek Vos en Maxime Essenstam, komend vanaf een hoger niveau, graag hier willen basketballen en zo het niveau omhoog brengen. We hebben momenteel sinds lange tijd weer een Dames 3 team, waarin ook oud-eerste teamspelers hun wedstrijden afwerken. In het tweede team spelen dan vooral eerstejaars senioren en A junioren die doorgeschoven zijn. En dat dit ook moeten gaan bewerkstelligen bij de jeugd". Is dit haalbaar bij deze vereniging? "Kijk, als de doelen niet haalbaar zijn, moet je nergens aan beginnen". Zijn er bij de jeugd nog stappen te maken? "Jazeker, al ben je dikwijls afhankelijk wat er binnenkomt. Je wilt wel een Rijswijkse vereniging blijven. Je wilt niet dat kinderen in de lagere leeftijdsklassen al van buitenaf worden gehaald. Je doet dit voor je eigen omgeving, je eigen stad. Je kunt echter wel nog stappen maken door professionalisering, waarbij sponsoren kunnen worden aangetrokken. Ook datgene wat je doet om kinderen binnen te krijgen, zoals scholen en het uitrollen van een project Rijswijkse Jeugd in Beweging".

Nieuwe sporthal

"Kijk, het grote voordeel van de huidige zaal is de kantine. Het is oud, maar het heeft z'n charmes. De nieuwe zaal zal je huis worden, maar moet je nog tot je thuis maken. Nu heb je één veld, maar dadelijk heb je twee velden naast elkaar. De nieuwe zaal komt gewoon als geroepen. Kijk, verenigingen als vroeger die vind je nergens meer. Je moet met je tijd mee, dus ook met de huisvesting", aldus Jenneke.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden