Aanvoerder Laurens (l) en coach Martijn de Jongh van RHC heren 1
Aanvoerder Laurens (l) en coach Martijn de Jongh van RHC heren 1 (Foto: )

'We hebben ingeboet aan ervaring'

  Sport

Nico Mos

'In kwaliteit zijn we niet zwakker'

Martijn de Jongh is aan zijn tweede seizoen bij de Rijswijkse Hockeyclub (RHC) begonnen, als coach van Heren1. Afgelopen seizoen bleef het team net in de 1e klas. Dit seizoen hoopt hij te eindigen als stevige middenmoter. Na vijf gespeelde wedstrijden heeft Heren1 er twee gewonnen en drie verloren. Martijn blikt terug, maar kijkt ook vooruit naar het nieuwe seizoen. Ook aanvoerder Laurens Boone (27) schoof aan.

Rijswijk - "Mijn eerste seizoen bij RHC was een lastig seizoen. Ik was nieuw bij de club. De spelers moesten wennen aan mij en ik moest wennen aan de spelers", antwoordt Martijn hoe hij terugkijkt op het afgelopen seizoen. "Ik heb een andere manier van trainen en coachen dan mijn voorganger. Dat heeft tijd nodig waardoor we uiteindelijk niet zijn gedegradeerd, maar ons net hebben gehandhaafd. Het uitgangspunt was wel om hoger te eindigen, maar we speelden tien keer gelijk dus dan pak je (te) weinig punten. Als we daarvan drie hadden gewonnen waren we op plek vijf geëindigd in plaats van één na laatste. Zo dicht lag het bij elkaar. Achteraf gezien zijn we blij dat we erin zijn gebleven, maar is het uiteindelijk een teleurstellend seizoen geweest". Laurens: "Kijk, tien keer gelijk spelen van de 22 wedstrijden is best veel. Van die gelijke spelen hebben we zeker in vier gevallen de winst in de laatste minuten weggegeven. Als je die punten er bij op zou tellen, kom je uit op een veel beter seizoen. Blijkbaar kunnen we de winst dan niet over de streep trekken. We hadden een wat jonger team, dit seizoen zelfs nog jonger. Er zijn nog (te) weinig ervaren spelers over. Drie ervaren spelers zijn gestopt. Ik ben één van de oudste van het team en speel al 11 jaar in Heren1." Hij lacht: "En zou een ervaren speler kunnen zijn die winst over de streep kan trekken. Maar je kunt dus best concluderen dat we aan ervaring hebben ingeboet". Laurens speelde aanvankelijk voorin, maar speelt momenteel op het middenveld, mede gezien zijn ervaring is zijn aanwezigheid op die plek het meest gewenst.

Nieuw seizoen

Martijn: "We hebben een lange voorbereiding gedraaid, vijf weken, dat was prima. We hebben oefenwedstrijden gespeeld. We hebben inderdaad een nog jonger team dan vorig seizoen. Er zijn twee jeugdspelers doorgeschoven. En structureel trainen en spelen er jeugdspelers mee. Dus die ervaring missen we (nog) wel. Gedurende dit seizoen moet het gaan groeien. Ik denk wel, dat wij er in kwaliteit niet op achteruit zijn gegaan, maar het zal stabieler moeten worden, dan wat het nu is. We hebben ingezet op een plek in het linkerrijtje en ambiëren dat ook. We willen ons uiteraard zo snel mogelijk veilig spelen. De hoofddoelstelling is echter om, van dit onervaren jonge team, een stabiele 1e klasser van te maken. Dat is voor mij ook de uitdaging. Ik ben iemand die zo min mogelijk naar de ranglijst kijkt. Als het team groeit komen de resultaten vanzelf wel", aldus de coach en zijn aanvoerder.

Meer berichten