Maxime in actie. "Ik speel al vanaf mijn achtste jaar basketbal. Op een gegeven moment is het klaar."
Maxime in actie. "Ik speel al vanaf mijn achtste jaar basketbal. Op een gegeven moment is het klaar." (Foto: )

Kwaliteitsimpuls voor Lokomotief

  Sport

Nico Mos

Ze is alweer zo'n acht jaar geleden vertrokken bij basketbal vereniging Lokomotief om op een hoger niveau te gaan spelen. Maxime Essenstam (26), de speelster in kwestie heeft die drang nu niet meer zo, maar wil wel haar ervaring ten dienste stellen van Dames 1 van haar oude vereniging. Maxime licht haar besluit toe.

Rijswijk - "Ik vind basketbal nog steeds heel leuk, maar niet meer zo leuk dat ik er heel veel tijd en energie in wil stoppen. Er zijn ook nog genoeg leuke andere dingen naast het basketbal. Trouwens, volgend seizoen ga ik ook full time werken (Maxime is leerkracht op en basisschool, red.) en daardoor wordt mijn agenda behoorlijk vol", antwoordt Maxime op de vraag waarom zij is teruggekeerd en daardoor uitkomt in de promotiedivisie. "Ik ben benieuwd hoe ik dit niveau, promotiedivisie spelen, ga ervaren. Ik vind het daarom moeilijk te zeggen hoe lang ik nog door ga. Er moet overigens nog wel wat aanvulling bijkomen willen wij een rol van betekenis gaan spelen".

Zelf komt Maxime uit een echte basketbalfamilie. Vader en moeder hebben gebasketbald en haar broer Luke speelt momenteel bij Lokomotief in Heren 1. "Ik ben vanaf mijn achtste jaar begonnen met basketbal en eigenlijk al vrij snel op het hoogste niveau gespeeld. Ik trainde viermaal per week en zat in dubbele teams. Later kwam daar het Nederlands team bij. Elf jaar heb ik nu dames eredivisie gespeeld en ik heb nu het gevoel van 'ik ben klaar'. Ik ben nu 26 en iedereen zegt dat mijn beste jaren nog gaan komen (glimlacht). Nou, die jaren zijn dan voor Lokomotief, een echte familie vereniging."

"Ik heb in diverse Oranje teams gespeeld te weten in onder 16 jaar tot onder 20 jaar. Ik wilde niet die stap zetten naar het grote Oranje. Ik was toen ook geblesseerd en was aan het afstuderen. Die twee dingen hadden wel voorrang. En na die zes jaar vond ik het welletjes. Ik heb zes jaar in het Nederlands team gezeten en zeven EK's gespeeld en ook Europees kampioen geworden".

Meer berichten