9-jarige Tim is Nederlands kampioen


Tim, nog maar pas begonnen met wielrenner, maar wel een prijzenpakker.
Tim, nog maar pas begonnen met wielrenner, maar wel een prijzenpakker. (Foto: )

9-jarige Tim is Nederlands kampioen

  Sport

'Mijn trainer gaf mij die tip'

Nico Mos

Vorig jaar pakte hij de eerste plek in Parijs-Roubaix en was hij al Nederlands kampioen wegrennen. Dit jaar is Tim van der Velden (9) wederom Nederlands kampioen wielrennen in zijn leeftijdsklasse geworden. Tim blikt terug op dit voor hem uitstekend verlopen kampioenschap.

Rijswijk - "Ik ben Nederlands kampioen geworden in categorie 2, dat is de categorie voor rijders die dit jaar negen jaar zijn geworden. De race was best moeilijk en al mijn concurrenten zaten (ook) goed voorin", antwoordt Tim op de vraag of het een gemakkelijke opgave was die dag, 15 juni, in Ameida. "Twee bochten voor de eindstreep demarreerde ik en liet ik de rest mijn hielen zien. Ik kreeg die tip van mijn trainer Edwin de Haas, die zei 'als je wat wilt moet je twee bochten voor de streep demarreren' en dat is dus uitgekomen (glimlacht).Ik zie dit een beetje als een kroon op het werk van al mijn trainingsuurtjes".

Tim traint tweemaal per week en fietst meestal in het weekend een wedstrijd. Hij zit op de wethouder Brederode school in Rijswijk. "School en wielrennen gaan gemakkelijk samen", vindt Tim. Om zich ook Europees te kunnen meten zal Tim nog zo'n negen jaar moeten wachten. Dennis, van wielervereniging de Spartaan, die meehelpt met trainingen vult aan: "Een EK of WK speelt pas vanaf de junioren, dus zo rond de 17, 18 jaar. Tim heeft eerst selectiewedstrijden moeten rijden om dan uiteindelijk het NK te mogen rijden. Zo'n 35 renners startten op het Nederlands kampioenschap en het aantal startplaatsen wordt toegekend aan de hand van het aantal renners in de districten".

Tim pakte alweer zijn tweede hoofdprijs in twee jaar. Hij is (pas) twee jaar geleden begonnen met fietsen bij de Spartaan. Vorig jaar won hij (ook) de wielerkoers Parijs – Roubaix en dit jaar is hij Nederlands kampioen geworden.

Een groot voorbeeld uit het prof wielrennen heeft Tim trouwens niet. Nuchter zegt de kampioen: "Volgend jaar hoop ik in de leeftijdsklasse van 10 jaar mee te mogen doen. Dat is mijn doel."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden