Samen één, samen sterk, samen fietsen voor Kenia. Jacky en Marleen zijn er klaar voor!
Samen één, samen sterk, samen fietsen voor Kenia. Jacky en Marleen zijn er klaar voor! (Foto: Frans Limbertie)

Fietsen voor een weeshuis in Kenia

  Sport

Frans Limbertie

'Elk kind moet gelijke kans hebben'

Een week lang in de hitte van Kenia 500 kilometer lang op onverharde wegen en in junglegebieden op je mountainbike crossen om geld op te halen voor het goede doel. Niet iets wat je zomaar even doet, maar Marleen de Koning en Jacky Gehring draaien er hun hand niet voor om. Sterker nog: ze kunnen niet wachten tot het zover is. Woensdag 10 oktober stappen ze met fiets en al in het vliegtuig.

Rijswijk- Waar doen ze het allemaal voor? "Feit is dat vooral meisjes in dit gebied veel minder kansen hebben om zichzelf te ontplooien", zegt Jacky. "Wij zijn aangesloten bij het Verkaart Development team (VDT), de stichting die dit allemaal faciliteert. Door geld op te halen met deze actie kunnen we voorzieningen treffen om ze een betere scholing en huisvesting te geven en deze meisjes te laten uitgroeien tot zelfstandige vrouwen. Ook steunen we hiermee gehandicapte kinderen die het daar erg zwaar hebben. Een handicap hebben in Kenia is een groot taboe en betekent vaak afstoting en schaamte. Ze zien het als een straf van God. Vreselijk natuurlijk. Wij kunnen misschien door deze actie meewerken om het een stukje te verbeteren."

Ze komen net terug van een flinke training en gaan voor de gelegenheid graag nog even op de foto in wieleroutfit. Jacky en Marleen hebben al aardig wat kilometers achter de rug want het gaat daar in Kenia een barre tocht worden. En ook niet ongevaarlijk, lijkt ons? "Nee, niet bepaald", lacht Marleen. "Je moet zo'n tocht ook niet met z'n tweetjes gaan doen. We hebben gelukkig een grote groep van vijftien man en er rijdt een auto achter ons aan." In totaal verblijven de dames twee weken in Kenia, waarvan ruim een week in tentjes midden in de rimboe. "Het is de bedoeling dat we de tocht van 500 kilometer in ruim een week gaan voltooien. Gemiddeld 80 kilometer per dag. Moet te doen zijn", zeggen de dames.

Echte fietsfanaten zijn ze nooit geweest, maar daar is nu wel wat verandering in gekomen. Jacky: "Ik wilde altijd nog eens een keer zoiets gaan doen maar moest alleen de tijd en ruimte ervoor vinden. Toen dit op mijn pad kwam dacht ik: dit is het juiste moment! Ik zocht alleen nog een maatje en ondanks dat ik veel sportvriendinnen heb, moest ik meteen aan Marleen denken. Wij kennen elkaar via school en de voetbalclub, en zij was net als ik razend enthousiast over dit project." Beide sportievelingen leiden drukke levens met grote gezinnen en banen; Marleen werkt met autistische kinderen en Jacky is Coördinator Slaapstoornissen en Longfunctie Analist. "Het is soms weleens lastig om alles te combineren met elkaar, maar we weten waar we het voor doen en dat houdt ons scherp." Het doel is om twee weesmeisjes voor vijf jaar onder te brengen. "We hebben berekend dat dit zo'n vijfduizend euro moet gaan kosten. Daar gaan we dan ook voor. En zeg nou zelf: het is toch prachtig om over een paar jaar te horen dat deze meisjes een mooi beroep hebben weten te krijgen." Steun ze: www.fietsenvoorkenia.nl

Meer berichten