GroenLinks: Natuur in ieder bouwplan

  Politiek

Emile Verdegaal

Prettiger leven in een groene wijk

'Marieke Alberts lijstduwer Provinciale Statenverkiezingen'. Zo'n bericht roept ­met­een de vraag op of zij na anderhalf jaar alweer klaar is met het voorzitterschap van de Rijswijkse GroenLinks-fractie. "Integendeel", lacht Marieke. "Er is in Rijswijk nog volop werk aan de winkel. Maar door onze Statenfractie als lijstduwer te steunen, kan ik de Rijswijkse GroenLinks-stem ook binnen de provincie laten doorklinken."

RIJSWIJK - Alberts begon in 2012 als fractie-assistent van GroenLinks in onze gemeenteraad, werd hierna raadslid en is sinds april vorig jaar fractievoorzitter. "Ik maakte de ontwikkeling van kleinste oppositiepartij naar grootste coalitiepartij van nabij mee. Overigens vind ik kwalificaties kleinste en grootste partij niet belangrijk. Rijswijk maken we immers samen. Met álle partijen. Het is wel zo dat je als grootste coalitiepartij een andere rol en verantwoordelijkheden hebt gekregen."

Een van de taken is volgens Alberts het samenwerken met de provincie. "Onbekend terrein voor velen, toch speelt de provincie een belangrijke rol in onze leefomgeving. Neem bijvoorbeeld de Vliet. Voor de provincie niet meer dan een kanaal. Door drukker wordend vaarverkeer denkt de provincie aan een verbreding van de Vliet, ook bij Rijswijk. Verbreden heeft echter invloed op onze karakteristieke bomen, fietspaden en huizen langs het water. Via onze Statenfractie willen wij de Rijswijkse belangen hierin optimaal behartigen."

Als portefeuillehouder mobiliteit maakte Alberts ook kennis met de nukken van de vervoersautoriteit MRDH, die onlangs nog besloot twee bushaltes in de Muziekbeurt te schrappen. "Het MRDH-beleid wordt door 23 gemeenten bepaald. Dat maakt het lastig om onze Rijswijkse vervoerswensen optimaal vervuld te krijgen. Maar ik blijf knokken voor een goed ov, ook voor RijswijkBuiten. In dit gebied is het bij de planontwikkeling niet goed gegaan. ov in deze wijk is daardoor ondermaats, GroenLinks wil hierin verbetering brengen."

Die planontwikkeling van RijswijkBuiten brengt Alberts meteen bij een andere wens. "GroenLinks wil dat stadsnatuur voldoende aanwezig is in alle bouwplannen. In een groene wijk is het leven prettiger, koeler en gezonder. Ik ben blij met het initiatief van de vereniging voor veldbiologie KNNV. Die publiceerde onlangs een lijst met 42 voorstellen hoe je 'natuurlijk inclusief' kunt bouwen. Variërend van groene daken tot nestelvoorzieningen en van suggesties voor plantengroei tot maatregelen voor een betere waterhuishouding."

Via schriftelijke vragen wil Alberts nu horen hoe het college tegen zulke maatregelen aankijkt. "Zie het alsof je een thermometer in onze ambtelijke organisatie steekt om zo te polsen in hoeverre maatregelen al worden toegepast. Als grootste coalitiepartij zal GroenLinks waar nodig voor verbetering pleiten."


Wilt u reageren? Schrijf naar: redactie.gr@persgroep.nl

Meer berichten