Foto: Coen Sleddering (VVD): "Sommige raadsleden hebben een emotionele binding met het oude stadhuis maar staan ook voor een rationele afweging."

'Enquête Huis van de Stad voorbarig'

  Politiek

Emile Verdegaal

Gemeenteraad is eerst aan zet

"Een complete verrassing". Zo noemt Coen Sleddering (fractievoorzitter VVD) de online enquête waarmee de gemeente haar burgers wil laten meepraten over de inrichting van het Huis van de Stad. "De definitieve beslissing of het tot een verhuizing komt, moet nog worden genomen door de gemeenteraad. Het college suggereert nu met haar enquête dat dit al een gelopen race is. Maar wat als de raad straks nee zegt? Zoiets roept dan alleen maar frustraties op bij de burgers. Goedbedoelde participatie komt dan vanwege een verkeerde timing als een boemerang terug."

Rijswijk - Kritiek uiten op het college waarvan ook de VVD deel uitmaakt, het lijkt een onlogische stap? "Mijn signaal is inderdaad al oppositie in de coalitie genoemd", hoorde ook Sleddering. "Ik zie dit anders. Onze handtekening onder coalitieakkoord staat. Het college kan bij de uitvoering maar ook daarbuiten beslissingen nemen. Als wij het als fractie een keer niet eens zijn, dan is het ons volste recht dit aan te kaarten. Coalitiepartner of niet."

De vraag dan of zijn fractie met deze kritiek aangeeft tégen de verhuizing te zijn, is volgens Sleddering ook niet aan de orde. "De discussie over verhuizen speelt al enkele jaren. De VVD is niet tegen onder voorwaarde dat de kosten voor het hebben van een stadhuis in de komende 25 jaar gelijk blijven."


Om dit laatste uit te kunnen zoeken, kreeg het college eerder dit jaar het mandaat zo'n aanbesteding voor te bereiden en daarbij alle kosten inzichtelijk te maken. Sleddering: "In een volgende fase is de gemeenteraad weer aan zet. De individuele voorkeuren van de raadsleden verschillen sterk. Hoewel sommige raadsleden - net als veel burgers - een emotionele binding hebben met het oude stadhuis moeten zij straks toch een rationele afweging maken. Een verhuizing van het Boogaardplein naar de Generaal Spoorlaan is daarom nog altijd niet zeker."


Het Huis van de Stad moet volgens de plannen naast de gemeentelijke organisatie ook onderdak gaan bieden aan de bibliotheek aan de Vliet, het kunsteducatiecentrum Trias, de Stichting Welzijn Rijswijk en een horecavoorziening. Sleddering vindt het niet meer dan logisch dat al deze instanties nu al meedenken over de inrichting. "Dat hoort bij zo'n proces. En ik begrijp ook dat betrokkenen, nu gaande dit proces de grove contouren zich aftekenen, steeds enthousiaster raken. Maar ga nu niet meteen de Rijswijkse burger naar zijn mening over inrichting en horeca vragen. Terwijl de raad de plannen voor verhuizing altijd nog kan afwijzen."


Na het mislukte participatietraject rond het collegewerkprogramma had het college beterschap beloofd. "Nog geen twee maanden later gaat het college hier opnieuw in de fout", verzucht Sleddering. "Dit had natuurlijk niet mogen gebeuren. Het goed managen van verwachtingen bij burgers is voorwaarde voor goede participatie."
Wilt u reageren? Schrijf naar:
redactie.gr@persgroep.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden