Foto:

'Van gas los is een kansloze missie'

  Politiek

Emile Verdegaal

College gemaand tot eerlijk verhaal

Rijswijk wil in 2040 een energieneutrale gemeente zijn. "Een mooie ambitie", omschrijft gemeenteraadslid Jeffrey Keus (Gemeentebelangen Rijswijk) de milieuplannen van het college. Om er meteen aan toe te voegen: "Maar dit college kan deze voornemens niet waarmaken, het levert in termen van CO2-reductie niets op en het kost de burger heel veel geld."

Rijswijk - Keus verbaast zich dat bij enkele partijen nog de overtuiging leeft dat zij het klimaat kunnen keren door van het gas af te gaan. "Woningen moeten voor tienduizenden euro's worden geïsoleerd en zo verbouwd dat zij minder energie en geen fossiele brandstoffen meer verbruiken. Voor de verwarming worden dan lawaaiige en stroom vretende warmtepompen geïnstalleerd. Maar al bouwen we Nederland vol met windmolens en leggen we zonnepanelen op alle daken, dan nog komen we hiervoor stroom te kort. We moeten dus toch weer terugvallen op kolengestookte centrales en gaan niet minder, maar juist meer CO2 uitstoten."

Iets dat Keus in deze discussie misschien nog meer steekt, is dat partijen als GroenLinks en WIJ. de Rijswijkse burger het schuldgevoel blijven aanpraten verantwoordelijk te zijn voor de klimaatverandering. "Zo'n morele kwalificatie staat een open en rationeel debat ernstig in de weg. Deze partijen dreigen te vervallen in ideologisch wensdenken en menen dat ons kikkerland het klimaat kan veranderen terwijl reuzen als China en Amerika zich niets van doelstellingen aantrekken."

Tegelijk ervaart Keus dat kritiek niet wordt geduld. "Als ik een professor van TU Eindhoven, vooraanstaand lid van GroenLinks nota bene, tijdens een beeldvormende sessie wil laten uitleggen dat een te snelle afkoppeling van gas een stijging van de CO2 uitstoot tot gevolg heeft, dan klinkt het dat de professor ook 'maar een mening' vertolkt en dat ik niets aan de problemen wil doen. In zo'n sfeer krijgen we nooit het eerlijke verhaal te horen."

Dat Keus het oneens is met de Rijswijkse plannen betekent niet dat hij duurzaamheid geen warm hart toedraagt. "Voor nieuwe woningen is al veel mogelijk met isolatie en alternatieven voor gas. Dat zie je in het duurzame RijswijkBuiten, waarvoor mijn fractiegenoot Van der Meij als wethouder verantwoordelijk is geweest. Maar voor oudere woningen in bijvoorbeeld Leeuwendaal en de Bomenbuurt wordt het een onhaalbare opgave. Het onderzoek naar de impact van 'Van gas los' is wat ons betreft dus nog lang niet afgerond."

Intussen ziet ook Keus de opmars van veelbelovende technieken. "Het gebruik van restwarmte uit de Rotterdamse haven, oude gasleidingen ingezet voor het transport van waterstof, de verschuiving van de publieke opinie over kernenergie. Laat het college zulke ontwikkelingen meenemen. We hebben er niets aan Rijswijk nu overhaast op te zadelen met een onvolledig energietransitieplan dat geen CO2 reductie oplevert en de burger handen vol geld kost."

Wilt u reageren? Schrijf naar:
redactie.gr@persgroep.nl

Meer berichten