Foto:

'Beatrixlaan: een tunnel of niks'

  Politiek

Emile Verdegaal

CDA mobiliseert voltallige raad

Dát er iets moet gebeuren aan de verkeersdrukte op de Prinses Beatrixlaan weten inmiddels alle Rijswijkse politici. Over wát waren de meningen verdeeld. Totdat raadslid Menno van Enk (CDA) met succes de voltallige raad achter zich kreeg met zijn oproep om wethouder Lugthart (verkeer) terug te sturen naar de regionale onderhandelingstafel. Met als opdracht: een tunnel voor Rijswijk of helemaal niks.

Rijswijk - Met alle woningbouw wordt het de komende jaren nog veel drukker op de Beatrixlaan. Al sinds 2011 ligt er een plan om het Bogaard-gebied te ontwikkelen en daarbij de Beatrixlaan te ondertunnelen. Maar zo'n tunnel kost veel geld, terwijl het rijk, provincie en regio niet staan te trappelen mee te betalen.

Omdat het huidige college toch iets aan de overlast wil doen, is er nu een zogenoemde maaiveldvariant bedacht. Met wat aanpassingen aan de huidige weg kan de verkeersdrukte worden aangepakt. Het probleem wordt dan tot 2030 doorgeschoven. Kosten van deze tijdelijke oplossing bedragen ruim 30 miljoen.

Politieke partijen werden het er over eens dat deze maaiveldvariant weggegooid geld is. Een tunnel is het enige wat Rijswijk helpt. "Het is dus geen kwestie meer van wát we willen bereiken, maar hóe", vat raadslid Van Enk de discussie samen. "Vandaar dat ik blij ben dat partijpolitiek nu opzij wordt gezet en dat de voltallige raad mijn oproep aan de verkeerswethouder steunt om zich in en buiten de regio hard te gaan maken voor de tunnelvariant."

Maar waarom zouden rijk en regio nu opeens wel meebetalen aan een kostbare tunnel? Van Enk noemt meteen twee goede redenen. "Omdat ook regio, provincie en rijk hier baat bij hebben. Gestimuleerd door de provincie wil Den Haag haar stad volbouwen met woontorens. Prima, maar dan moet ook iets aan de verkeersafwikkeling worden gedaan. Zonder steun van Rijswijk gaat dat niet lukken. Datzelfde geldt voor het rijk dat de A4 wil verbreden. Ook prima, maar dit gaat opnieuw niet gebeuren zonder onze steun. Rijk en regio hebben Rijswijk keihard nodig."

CDA-raadslid Menno van Enk heeft steun van de gemeenteraad gekregen met zijn oproep aan wethouder Lugthart van verkeer om de tunnelvariant binnen de regio aan de orde te stellen. "Het is de enige manier om zowel de Beatrixlaan als het gebied er omheen leefbaar te houden." Bovendien wordt volgens Van Enk vergeten dat een tunnelvariant veel geld oplevert. "Denk alleen al aan de ontwikkeling van het Boogaardgebied. Maar dit college presenteert enkel de kosten en draagt niet uit wat zo'n ontwikkeling oplevert. Je moet dit veel ruimer oppakken."

Een pittige uitdaging dus voor wethouder Lugthart. Die hoeft wat Van Enk betreft deze klus niet in zijn eentje te klaren. "Als we nu zeggen het gaat niet lukken, dan gaat het ook in de toekomst niet lukken. Mijn oproep is dan ook aan het héle college: ga praten met regionale en landelijke bestuurders. Zoek overal draagvlak en maak het gemeenschappelijk belang van een tunnel steeds weer duidelijk. Zo hebben we destijds ook onze spoortunnel gerealiseerd!"

Wat vindt u?

Groot Rijswijk is benieuwd hoe u over de toekomst van de Beatrixlaan denkt. Stuur uw reactie naar de redactie via redactie.gr@persgroep.nl ovv Beatrixlaan.

Meer berichten