Foto:

'Groen echt veel beter onderhouden'

  Politiek

Frans Limbertie

Onkruid overwoekert Rijswijk

Rijswijk staat bekend als een groene gemeente. Er zijn zelfs plannen om de Plaspoelpolder te verfraaien met meer groen. Mooi allemaal natuurlijk, maar al dat fraaie groen kent ook een keerzijde. Het wordt namelijk niet zo best onderhouden. Marc Weterings van Rijswijks Belang luidt de noodklok. Hij ergert zich dood aan de huidige situatie. En hij is beslist niet de enige.

Rijswijk - "Je moet voor de aardigheid eens over het pad bij de A4 fietsen, achter de McDonalds. Daar staan allerlei gevaarlijk overhangende bramenstruiken. En die hebben echt grote stekels hoor! Aan het Generaal Eisenhowerplein, bij het station, kan je zelfs niet eens over een plantsoen spreken. Alleen maar onkruid daar. Geen behoorlijke plant of bloem te zien. Laat ze dit nou eerst eens fatsoenlijk bijwerken." Zomaar even wat berichten op social media. En er zijn er nog veel meer. Het is duidelijk dat de inwoners van Rijswijk niet blij zijn over het groenbeleid. Rijswijks Belang heeft het via raadslid Marc Weterings tijdens de raadsvergadering aangekaart.

Rondje

We maken met Marc een rondje om met eigen ogen te constateren dat het nodig is dat het groen wordt aangepakt. "Je schaamt je toch dood als je Rijswijk komt binnenrijden," roept de voorman van Rijswijks Belang. "We willen met z'n allen Rijswijk mooi ecologisch houden, maar vergeten gemakshalve even dat je dit dan wel moet onderhouden. Dat doe je met je woning toch ook? De Mgr. Bekkerslaan, de Churchillaan en Prinses Beatrixlaan. Het is al jarenlang een doorn in het oog van mensen. Je moet met de gemeente bellen om te vragen of ze alsjeblieft komen maaien. Dat kan toch niet." Wanneer we met Marc op de middenberm bij het kruispunt van de Beatrixlaan/Admiraal Helfrichsingel staan, zien we met eigen ogen dat een deel ervan wel en een ander deel niet is gemaaid. "Hadden ze geen zin en tijd meer voor de rest?" vraagt Marc zich af.

Aan de Bekkerslaan idem dito. "De ene kant is VvE bewoners, netjes onderhouden en de andere kant dus niet. het is echt een zooitje. Kijk, die brug daar bijvoorbeeld, die staat daar nog niet zo lang en is nu al helemaal volgegroeid met onkruid. Het kan bovendien nog gevaarlijke situaties opleveren ook. Zo'n Bereklauw bijvoorbeeld, dat is echt de gevaarlijkste plant die er bestaat. Vergis je niet."

"Bij de raadsvergadering is onlangs gesproken over een financiële injectie voor de Plaspoelpolder van meer dan een ton," zegt Weterings. "Wij hebben net als Beter voor Rijswijk tegen gestemd. Als je zo'n bedrag uit wilt geven, kun je volgens ons ook wel een klein bedrag spenderen om een paar keer per jaar te maaien en te snoeien. We willen dat er stappen worden ondernomen en dat de boel netjes wordt opgeknapt, want er ontstaan nu gevaarlijke situaties door belemmering van het zicht door slecht onderhoud van heggen, struiken en ander groen."

Meer berichten