Logo grootrijswijk.nl


Marga en Ruud Simons: “We kunnen iedereen een groen dak aanraden.” Foto: Erwin Dijkgraaf Fotografie
Marga en Ruud Simons: “We kunnen iedereen een groen dak aanraden.” Foto: Erwin Dijkgraaf Fotografie

Groene Tornado: een mooi uitzicht

  Politiek

"Je hebt geen omkijken naar zo'n groen dak. Het is gemakkelijk, staat fleurig en trekt vogels en insecten aan. We kunnen het iedereen aanraden." Marga en Ruud Simons hebben nog geen moment spijt dat ze een tijdje terug hebben besloten om mee te doen aan de Groene Tornado in Rijswijk. Zij maakten daarmee de Strijp een nóg groenere woonwijk.

Rijswijk - De Groene Tornado is een initiatief van de stichting Roof Updates om mensen te stimuleren hun daken te 'vergroenen' door er sedum of andere plantjes op te plaatsen. Het voordeel hiervan is dat bij hoosbuien het regenwater niet meteen in één keer vanaf daken in het riool verdwijnt, maar nog even wordt vastgehouden door de plantjes. Zo heeft het riool de tijd om het water te verwerken en ontstaan er geen overstromingen. Het regent vaker en heviger in Nederland en groene daken zijn een manier om de overlast hiervan te beperken. Ook zorgen groene daken ervoor dat de omgeving in de zomer minder warm wordt. De gemeente betaalt mee aan de Groene Tornado via een subsidie vanuit het Duurzaamheidsfonds.

"Toen we hoorden over dit initiatief besloten we eigenlijk meteen om mee te doen", zegt Ruud Simons. "Bij het winkelcentrum In de Bogaard is aan de kant van de Prinses Beatrixlaan ook sedum toegepast en dat inspireerde ons. Het staat mooi."

"We hebben een groene tuin en uitzicht over het park in de Strijp. Ons schuurdak had kiezels en dat vonden we niet mooi", vult zijn echtgenote Marga aan. "Nu hebben we een veel beter uitzicht, ons schuurdak is bedekt met hele fleurige kleine vetplantjes. Er komen ook vogels en insecten op af. Ik hoop dat meer mensen mee gaan doen."

"Er kwam eerst iemand van de stichting Roof Updates kijken of ons dak geschikt was. Daarna kwamen twee mannen het kiezel van het dak halen", vertelt Ruud. "Vervolgens werd het sedum op een grote pallet aangeleverd. Op het dak zijn onderlagen aangelegd en daarop de sedum. Het dak kan het goed houden, ook als het sedum nat is. De kiezels die er lagen, waren zwaarder."

Wie meer wil weten over de Groene Tornado kan contact opnemen met de stichting Roof Update via info@roofupdate.nl of 06 - 21 16 79 91. Op weg naar een duurzaam Rijswijk is een rubriek die door de gemeente Rijswijk wordt verzorgd. Deze rubriek verschijnt elke laatste donderdag van de maand.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox