De veiligheidscijfers worden tijdens een persconferentie toegelicht.
De veiligheidscijfers worden tijdens een persconferentie toegelicht. (Foto: Frans Limbertie)

Rijswijk weer een stukje veiliger

  Politie

Door Frans Limbertie

"Het gaat de goede kant op, maar we zijn er nog niet." Aldus burgemeester Michel Bezuijen tijdens de presentatie van de recente veiligheidscijfers over 2017. Daaruit blijkt dat Rijswijk in het het afgelopen jaar weer een stukje veiliger is geworden.

Rijswijk - Ten opzichte van 2016 is het aantal door de politie geregistreerde misdrijven met maar liefst 15% afgenomen. "Dat is goed nieuws", zegt Ronald Stoffer teamchef bij de politie Rijswijk."We zijn daarom niet ontevreden, maar we zijn er nog niet! Als je kijkt naar de zogenaamde 'high impact crimes', is daar inderdaad een daling in vast te stellen. Ik heb het hier dan over zware feiten als woninginbraak en roofovervallen. Die lijken we steeds beter onder controle te krijgen." Maar ook als het gaat om fietsendiefstallen is er een daling van het aantal aangiftes. "In oud Rijswijk, waar mensen veelal geen kelder of schuur hebben en de fietsen vaak buiten staan, wordt over het algemeen nog altijd meer gestolen dan in andere wijken van Rijswijk", licht Stoffer de cijfers toe.

Andere zorgen voor de politie zijn tegenwoordig de incidenten met verwarde personen. Hierin is een duidelijke stijging zichtbaar. De teamchef geeft aan dat dit veel te maken heeft met de bezuinigingen in de zorg en dan ook vooral in de geestelijke gezondheidszorg. "We zien het steeds meer en dat is best een zorgwekkende ontwikkeling. Exact weten we het niet, maar er wordt nu wel onderzoek naar gedaan. Het kost de politie in ieder geval veel tijd en we hebben daar helaas niet altijd genoeg mankracht voor. Het heeft zeer zeker onze aandacht."

Ander punt van aandacht is de babbeltruc. "De aangiftes door mensen die hiervan het slachtoffer zijn geworden nemen toe en dat is absoluut een zorg. De babbeltruc is een ontwikkeling van de laatste jaren," zegt Stoffer. "Het is moeilijk om potentiële slachtoffers, zoals ouderen via social media te bereiken. We doen hiervoor daarom meestal een beroep op familie, vrienden en buren. Ook is er een landelijke campagne met André van Duin geweest. Die campagne heeft goed gewerkt." Het blijft in zijn ogen een laffe manier van beroven met vaak een enorme impact op het slachtoffer. "Gelukkig hebben we in Rijswijk een grote burgerparticipatie", voegt burgemeester Bezuijen toe. "Rijswijk kent inmiddels drie buurtpreventieteams die inmiddels in acht wijken opereren en bijzonder goed werk verrichten. De samenwerking met deze teams verloopt prima. We zijn erg blij met ze, want ze helpen ons enorm."

Meer berichten