Politieteamchef Ronald Stoffer en burgemester Michel van Bezuijen liepen samen met buurtpreventen Mohamed en Henk een ronde door de wijk Steenvoorde
Politieteamchef Ronald Stoffer en burgemester Michel van Bezuijen liepen samen met buurtpreventen Mohamed en Henk een ronde door de wijk Steenvoorde (Foto: Frans Limbertie)

'Als je weggaat, wel lichtje aan laten'

  Politie

Door Frans Limbertie

De uitnodiging lag er al een poosje en er was lang naar uitgekeken, maar afgelopen vrijdagavond was het dan eindelijk zover en liep burgemeester Michel Bezuijen samen met het Buurtpreventieteam Steenvoorde Rijswijk een ronde mee door de wijk. En uiteraard liep Groot Rijswijk mee.

Rijswijk - Klokslag zeven uur wordt er verzameld bij Stichting Amal, van waaruit de buurtpreventen opereren. Deze avond staat ook een beetje in het teken van het afscheid van Henk Weidema. Na drie jaar stopt hij als coördinator van het Buurtpreventieteam. Henk is inmiddels opgevolgd door Mohamed el Majjoui, die zijn gasten op gepaste wijze ontvangt. Voordat we gaan surveilleren vertelt hij nog een en ander over de werkwijze van het buurtpreventieteam. "Als buurtcoach op straat kun je jongeren beter bereiken door ze aan te spreken op hun gedrag. Samen met de bewonersorganisatie en stichting Amal bieden we ze perspectief en zorgen we voor sociale cohesie in deze wijk. We organiseren veel activiteiten zoals voetbalwedstrijden in de sporthal, diverse thema-avonden en we geven huiswerkbegeleiding. Bovendien kan de jeugd hier regelmatig met vragen binnenlopen. Het werpt zijn vruchten af. We werken hier met zeventien man en opereren afwisselend op dinsdag, donderdag en vrijdagavond. Het is wel zo dat wij als team alleen mogen signaleren. Als we tijdens onze ronde iets zien dat niet in de haak is, schakelen we meteen de politie in."

We voegen ons bij het groepje, dat naast Henk en Mohamed gevormd wordt door de burgemeester, een gemeenteambtenaar en teamchef politie Rijswijk Ronald Stoffer en gaan op deze frisse vrijdagavond op pad. Henk geeft aan waar onder andere op wordt gelet. "We adviseren meestal de mensen wanneer ze hun huis verlaten toch altijd een klein lampje aan te laten." Een goed voorbeeld volgt. We lopen een straat in en zien dat het bij drie huizen naast elkaar pikkedonker is. "Dit bedoelen we dus", zegt Mohamed. "Wanneer we dit teveel zien, noteren we het huisnummer en gaan op een later moment terug."

Na een wandeling van een minuut of veertig keren we terug naar het wijkgebouw. We praten met een enthousiaste burgemeester. Hij vond het een leerzame avond en roemt vooral de bevlogenheid van de buurtpreventen. "Mooi dat al die mannen op zo'n manier hun bijdrage leveren aan de veiligheid in de wijk. En dat is precies waarom we destijds dit initiatief zijn gestart," zegt hij. Ook Henk lijkt tevreden: "De burgemeester heeft een goed beeld gekregen van het Buurtpreventieteam Steenvoorde. Ik ben blij met zijn komst en zijn oprechte interesse in ons werk."

Meer berichten