Wethouder Johanna Besteman (l) lobbyde bij de provincie om ook schouwburgdirecteur Renée van Ingen een hart onder de riem te steken.
Wethouder Johanna Besteman (l) lobbyde bij de provincie om ook schouwburgdirecteur Renée van Ingen een hart onder de riem te steken. (Foto: Emile Veregaal)

Rijswijkse Schouwburg krabbelt op

  Nieuwsflits

'Volle bak' betekent nu een bezetting van twintig procent

Emile Verdegaal

De cultuursector heeft het zwaar te verduren in deze coronatijden. De mogelijkheden zijn weliswaar iets verruimd, maar vooral de verplichte 1,5 meter maatregel blijft een grote uitdaging. Ook voor de Rijswijkse Schouwburg, waar tijdens de voorstellingen nog maar maximaal 150 van de oorspronkelijke 700 stoelen mogen worden bezet.

RIJSWIJK - Eind mei luidde cultuur-wethouder Johanna Besteman (CDA) namens veertien gemeenten de noodklok. "In navolging van de eigen lobby van theaters en schouwburgen hebben ook wij de provincie steun gevraagd om een grote kaalslag in het culturele landschap te voorkomen. Op onze oproep is positief gereageerd, er is inmiddels 3 miljoen euro in het vooruitzicht gesteld. Met deze handreiking onderstreept de provincie terecht het belang van een vitale culturele infrastructuur. Tegelijkertijd besef ik dat hiermee niet alle problemen in de cultuursector worden weggenomen."

Renée van Ingen, algemeen directeur van de Rijswijkse Schouwburg, is blij met de reactie van de provincie. "Maar we zijn inderdaad nog niet uit de zorgen. Vanaf 12 maart hebben wij alle publieksactiviteiten moeten afgelasten en vielen onze inkomsten weg. Niet alleen de kaartverkoop stopte, datzelfde gold voor bijvoorbeeld de horeca. Per 1 juni werd de lockdown ietsje versoepeld en mochten wij weer 30 bezoekers verwelkomen. Een maand later werd dat aantal verruimd en kunnen er in schouwburg met inachtneming van de 1,5 meter-maatregel ongeveer 150 bezoekers plaatsnemen. Let wel, in een zaal waarin normaliter 700 mensen kunnen zitten."

Met de hulp van al haar medewerkers besloot Van Ingen er het beste van te maken. De schouwburg ging op zoek naar nieuwe inkomstenbronnen om zo vooral ook in contact met het publiek te blijven. "De grote zaal werd omgebouwd tot filmtheater, op 1 juli vierden wij hier de première met de film The Lion King. Daarnaast zochten wij samenwerking met Rijswijkse partners die op verschillende manieren gebruik zijn gaan maken van onze ruimten. Leuk is ook dat de groepen 8 van een aantal basisscholen hun afscheidsmusical in deze schouwburg uitvoeren. Intussen komen gemeenteraadsfracties hier vergaderen en worden er allerlei workshops georganiseerd. Voor het lopende seizoen ben ik daarom nog redelijk positief gestemd. Banger ben ik voor het volgende seizoen. Vanwege corona en de voortdurende onzekerheden wordt het aanbod schraler, de marges kleiner en missen we omzet in de verhuur en horeca."

Intussen is Van Ingen erg blij met de vele hartverwarmende reacties die de schouwburg dagelijks van partners, klanten, de gemeente en nu dus weer vanuit de provincie krijgt. "En laat ik onze trouwe gasten niet vergeten, want ook die leven enorm met ons mee. Er is veel begrip als wij een voorstelling onverhoopt moeten verschuiven of zelfs annuleren. Al die reacties maken dat ik er veel vertrouwen in heb dat wij ons samen door deze lastige periode kunnen slepen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden