Foto: RHOBBY

Lood

  Nieuwsflits

Column Tim Kersjes

Onze burgemeester heeft een nieuwe baan, hij gaat naar Zoetermeer. Jammer! En tja, Zoetermeer. Groter (bijna drie keer zoveel inwoners) dus qua uitdaging is het een stapje omhoog. Maar het is ook Zoetermeer…Bij wijze van afscheidscadeau zorgt Bezuijen, als crimefighter met langetermijnvisie, voor een mogelijke daling in de Rijswijkse criminaliteitscijfers, misschien wel zonder dat hij het zelf doorheeft. Dat vergt enige uitleg.

Het college van B&W stuurt met enige regelmaat informatiebrieven naar de gemeenteraad. Soms zijn ze boeiend, maar meestal is het voor de gewone burger niet zo interessant. Op 11 juni werd de gemeenteraad geïnformeerd over ‘de volgende stap in het onderzoek naar lood in de bodem’. Lijkt me nou niet echt een onderwerp dat hele hordes insprekers naar de raadsvergadering trekt. De brief vertelt het allemaal in bedekte termen: ‘ Lood kan een negatief effect op de gezondheid hebben. De aanwezigheid van lood in de bodem zou daarom een gezondheidsrisico met zich mee kunnen brengen.’ Klinkt allemaal niet wereldschokkend, en dat wisten we natuurlijk al. Uit eerder onderzoek is al gebleken dat er in Rijswijk veel plekken zijn waar ‘een hoger loodgehalte in de bodem zou kunnen zijn’. Enfin, goed dat het gemeten wordt en eventueel aangepakt wordt, maar verder niet zo interessant.

Loodvrije omgeving is een boefjesarme omgeving

Maar wat heeft dit nou met de Rijswijkse criminaliteit te maken? Nou, misschien meer dan u denkt! De hoofdeconoom van het CBS, Peter Hein van Mulligen heeft onlangs een boek gepubliceerd met de veelzeggende titel ‘Met ons gaat het nog altijd goed’. In dat boek legt de chef bonenteller uit, aan de hand van keiharde cijfers, dat het spectaculair goed gaat met Nederland, en beter dan ooit tevoren. In een interview wees Van Mulligen erop dat we altijd graag somberen en dat alles maar slechter en minder lijkt te worden, maar daar is in ieder geval geen cijfermatig bewijs voor. Zo loopt de criminaliteit al jaren terug. In zijn boek wijst hij op een interessante weetje: er lijkt een direct verband te zijn tussen lood en criminaliteit. Veel lood in de omgeving is niet alleen ongezond, maar maakt ons ook crimineler. Begin jaren 20 werd voor het eerst lood toegevoegd aan benzine, in de jaren dertig liep de criminaliteit op. Begin jaren 80 werd de benzine loodvrij, en sinds de jaren 90 daalt de criminaliteit. Lood is niet zomaar ongezond, maar komt ook terecht in de hersenen, wat kan leiden tot een lager IQ en allerlei ontwikkelingsstoornissen. Dat kan zich op latere leeftijd dan weer uiten in een verhoogde aanleg voor crimineel gedrag. Er is flink wat wetenschappelijke literatuur voorhanden waaruit blijkt dat er een duidelijke correlatie is, en dat minder lood in de omgeving dus leidt tot een daling van de criminaliteit.

Het scheelt al een hoop dat we geen lood meer de lucht in blazen via de uitlaat maar wie weet draagt het opruimen van lood in de bodem nog wat verder bij aan een veiligere wereld. Hopelijk valt het met het loodgehalte van Zoetermeer ook mee, het zal het werk van de burgemeester makkelijker maken.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden