De gemeente Rijswijk heeft samen met andere gemeenten een brandbrief gestuurd naar de Provincie Zuid-Holland.
De gemeente Rijswijk heeft samen met andere gemeenten een brandbrief gestuurd naar de Provincie Zuid-Holland. (Foto: )

Zorg om lokale culturele sector; gemeenten sturen brandbrief

  Nieuwsflits

Veertien Zuid-Hollandse gemeenten, waaronder gemeente Rijswijk, hebben een brandbrief gestuurd naar de Provincie Zuid-Holland. De portefeuillehouders van cultuur vragen daarin aandacht voor de enorme schade die de culturele sector in de provincie lijdt door de maatregelen in verband met de coronacrisis.

Rijswijk - Johanna Besteman, wethouder cultuur in onze gemeente: “Er is steun nodig om te voorkomen dat er een grote kaalslag komt in het culturele landschap van Zuid-Holland. We willen in gesprek met de provincie om te onderzoeken wat zij daarin kan betekenen.” De brief aan de provincie is naast de gemeente Rijswijk ook ondertekend door andere omliggende gemeenten. Met deze brief ondersteunen de veertien gemeenten de Zuid-Hollandse theaters en schouwburgen die al eerder een brandbrief naar de provincie stuurden.

Rijke culturele infrastructuur

Wethouder Johanna Besteman: “De gemeenten in deze regio hebben een rijke en gevarieerde culturele infrastructuur. Juist het culturele aanbod, zoals theaters en culturele instellingen, maakt een gemeente aantrekkelijk als woonplaats, vestigingsplaats voor bedrijven en bestemming voor toeristen. En dan denken we niet alleen aan de directe werkgelegenheid in de sector zelf, maar nadrukkelijk ook aan de effecten op de werkgelegenheid in onder meer de horeca en detailhandel. Genoeg redenen om op te komen voor de belangen van de culturele sector.”

Gemeenten hebben fors geïnvesteerd in gebouwen. Theaters, musea en andere culturele instellingen hebben op hun beurt geïnvesteerd in het vergroten van hun publieksbereik en commerciële activiteiten. Wethouder Besteman: “Het is dan ook een enorme tegenslag dat er door de coronamaatregelen geen normale publieksactiviteiten mogelijk zijn. Wij zien gelukkig ook in Rijswijk vele initiatieven om toch nog met activiteiten hun publiek te bereiken en in contact te laten komen met cultuur. Tegelijkertijd is duidelijk dat deze activiteiten geen structurele oplossing bieden.”

Provincies hebben al aangegeven dat ze in regionaal verband gezamenlijk met gemeenten willen onderzoeken welke instellingen direct steun nodig hebben. Wethouder Besteman: ”Met deze brief reiken de veertien gemeenten de hand naar de provincie om daarover mee te denken. Met als doel de regionale culturele infrastructuur overeind te houden, op korte én langere termijn.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden