<p>Een Hely Hub zoals deze er mogelijk ook in Parkrijk uit komt te zien.</p>

Een Hely Hub zoals deze er mogelijk ook in Parkrijk uit komt te zien.

(Foto: Leonie Kapiteyn)

Deelmobiliteit in Rijswijk Buiten

  Nieuwsflits

Rijswijk Buiten wordt gezien als een voorbeeldwijk op het gebied van duurzaamheid. De huizen zijn er duurzaam gebouwd, de wijk is gasloos en zonnepanelen wekken de elektriciteit op. In het nieuw te realiseren deel van Parkrijk gaan de duurzaamheidsambities van Rijswijk Buiten nog een stap verder en zijn er investeringen in een duurzame vorm van deelmobiliteit. Dit in de vorm van (elektrische) deelauto’s en -fietsen, te gebruiken door de bewoners.

Leonie Kapiteyn

Rijswijk - Buiten - Parkrijk wordt een kindvriendelijke wijk waarbij voetgangers en fietsers meer ruimte krijgen ten opzichte van auto’s. Dat auto’s minder ruimte krijgen, betekent ook dat er in het nieuw te realiseren deel van Parkijk minder parkeerplaatsen dan gebruikelijk zijn. Het uitgangspunt is hier om één parkeerplaats per woning aan te leggen en 0,3 voor bezoekers. “Het plan is om op zo’n acht á elf plaatsen in de wijk, op loopafstand van woningen, mobiliteitspunten aan te leggen. Op deze verzamelpunten is een aantal deelauto’s en deel(bak)fietsen beschikbaar dat de bewoners kunnen gebruiken. Het doel is het stimuleren van het gebruik van deelauto’s en deelfietsen als alternatief voor persoonlijke parkeerruimte”, stelt de gemeente. Bij wijze van proef wil de gemeente een eerste zogenaamde ‘Hely Hub’ aan de Parelgraslaan plaatsen, ter hoogte van ‘De Buitenparel’. Echter, er is door toekomstige bewoners bezwaar gemaakt tegen het plaatsen van een overdekte fietsenstalling voor de deelfietsen. Onlangs heeft hiervoor een zitting plaatsgehad. Het wachten is nu op de uitspraak. De verwachting is dat die binnen enkele weken komt. “De gemeente is met de bezwaarmakers in gesprek en de verwachting is dat we op zeer korte termijn tot een overeenstemming komen over een geschikte locatie van de eerste mobiliteitshub waarin beide partijen zich kunnen vinden”, aldus de gemeente. “We verwachten de eerste hub in juli te kunnen openen. De tweede hub wordt naar verwachting in het vierde kwartaal van 2021 opgeleverd.”

Hoe werkt deelmobiliteit in de praktijk?

De gemeente heeft gekozen voor deelvervoeraanbieder ‘Hely’. Middels het afsluiten van een abonnement bij Hely kunt u gebruik maken van een deelauto of -(bak)fiets. Via de app of de website van Hely kunt u een voertuig reserveren en deze vervolgens openen. Na afloop van de rit kunt u het voertuig teruggebrengen naar de Hely Hub. Het voertuig achterlaten op een andere plek dan de hub is niet mogelijk, zoals dat bijvoorbeeld wel het geval is bij de Felyx scooters. Meer informatie hierover vindt u op www.hely.com.

De uitspraak wordt binnen enkele weken verwacht

Leonie Kapiteyn
freelancer
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden