Foto: RHOBBY

Betrokken

  Nieuwsflits

Elke avond kunt u via het journaal de verrichtingen van de landelijke politiek volgen. Toegegeven, op dit moment gebeurt er niet zoveel want de formatie komt niet echt van de grond, maar er is erg veel aandacht voor wat er in Den Haag gebeurt. Dat is ook goed, want de landelijke politiek is belangrijk, en burgers doen er verstandig aan om zich te verdiepen in de politiek. Maar de lokale politiek is minstens zo belangrijk. De besluiten die er worden genomen, hebben een directe impact op de burgers van de gemeente. De laatste jaren is de gemeentelijke politiek ook alleen maar belangrijker geworden, omdat de rijksoverheid steeds meer taken over de spreekwoordelijke schutting gooit om het door de gemeente laten uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan de jeugdzorg, waardoor onze gemeente in financiële nood is geraakt. Een belangrijk deel van het benodigde geld bleef helaas aan de verkeerde kant van de schutting hangen.

De gemeente geeft jaarlijks zo’n €200 miljoen uit

Door de bank genomen is er maar weinig betrokkenheid bij de lokale politiek en de lokale democratie. De opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen loopt al jaren terug, en in 2018 nam slechts 51,05 procent van de kiezers de moeite om op te draven. Voor gemeenteraadsvergaderingen hoefde u vroeger, toen de bijeenkomsten nog fysiek mogelijk waren, niet ‘s ochtends vroeg met een klapstoeltje voor het stadhuis te zitten om een plekje op de tribune te bemachtigen. Nu de raadsvergaderingen digitaal zijn, zitten er amper burgers thuis te kijken. Ik wel, en ik moet toegeven, het is soms inderdaad behoorlijk saai en ik haal zelden het einde van de vergadering (niet in de laatste plaats omdat de vergadertijgers soms tot na middernacht debatteren), maar het biedt een mooi inkijkje in het reilen en zeilen van de lokale politiek. Maar in het algemeen is de betrokkenheid bij de lokale politiek en democratie laag, ondanks dat deze bestuurslaag het dichtsbij staat en bovendien steeds belangrijker wordt. Zelfs in een bescheiden gemeente als Rijswijk wordt er jaarlijks € 200 miljoen uitgegeven.

Heeft dat nou wel zin, je een beetje bemoeien met de lokale politiek? Wordt er wel naar de burger geluisterd? Afgaande op wat gepassioneerde Facebookberichten is er een luide groep burgers die daar een duidelijk antwoord op heeft: nee, het maakt toch niets uit. De gemeente/gemeenteraad doet toch wat ze zelf wil. Dat vertaalt zich misschien ook in het lage opkomstpercentage bij de verkiezingen. Maar nu kunt u op een heel directe manier uw mening kenbaar, want de gemeente heeft enquête opengesteld voor haar inwoners, de Quick Scan Lokale Democratie. U kunt de enquête nog invullen tot 14 juni. Ik heb het zelf ook gedaan, en kon mijn mening geven over stellingen als ‘De gemeente luistert naar de mening van haar inwoners’, en u kunt uw ideeën delen over hoe de gemeente haar burgers beter kan betrekken bij de besluitvorming. Wilt u zich dus even stevig met de lokale politiek bemoeien maar heeft u geen zin om te wachten tot de volgende verkiezingen (of tot diep in de nacht raadsvergaderingen te volgen), grijp dan uw kans en vul in die enquête.

Tims column

Tim Kersjes
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden