<p>Hoek Rembrandtkade en Sir Winston Churchilllaan</p>

Hoek Rembrandtkade en Sir Winston Churchilllaan

(Foto: Petra Lemans-Bakker)

Eerste stap renovatieproces Oud Rijswijk

  Nieuwsflits

In opdracht van Rijswijk Wonen is de eerste stap genomen in het renovatieproces van de huisjes aan de Rembrandtkade, Meidoornstraat, Ieplaan, Lindelaan en Churchilllaan. Door aannemer Dura Vermeer is er begonnen met het maken van een proefwoning. Dit huis wordt volledig gerenoveerd en krijgt een uitbouw aan de achterkant, een nieuwe keuken, badkamer en toilet. Het dak en de vloer worden geïsoleerd en er komt dubbel glas in.

Petra Lemans-Bakker

Rijswijk - “Er is een renovatievoorstel gemaakt hoe de huizen worden. Als 70 procent van de bewoners ermee akkoord gaan, kan de aannemer in september beginnen met de verduurzaming en het energiezuinig maken van de huizen. Momenteel zijn we in afwachting van dit akkoord”, vertelt Miriam van Dijk. Zij is Adviseur Communicatie bij Rijswijk Wonen en enthousiast over de bijzondere renovatie.

Sloop of renovatie

Door de slechte isolatie waren er in de honderd jaar oude huizen vocht- en schimmelproblemen. Er is zelfs over sloop gesproken, waardoor de leuke “kabouterhuisjes” zouden verdwijnen, maar omdat de woningen beeldbepalend zijn voor de buurt is er toch voor renovatie gekozen, tot opluchting van de bewoners.

Tijdelijke tussenwoning

Tijdens de verbouwing moeten de bewoners drie maanden naar een gemeubileerde ruilwoning. Een bewoner van de Rembrandtkade vertelt dat hij na de renovatie wil switchen naar een ander huis, iets verderop in de straat: ”maar dan moet ik mij inschrijven bij Woonnet Haaglanden en afwachten of ik kans maak, de huur gaat dan ook omhoog”. Sommigen kiezen ervoor om naar een seniorenwoning of elders te verhuizen. Miriam van Dijk vertelt: “Alle wensen van de bewoners zijn meegenomen in de plannen en besproken in een goed samenwerkende klankbordgroep waar vertegenwoordigers in zitten van zowel de bewoners, Rijswijk Wonen, als van Dura Vermeer. Dit is echt een bijzonder project, er wordt alles aan gedaan om de karakteristieke uitstraling van de wijk te behouden.”

De bouw van de woningen begon in 1921, honderd jaar geleden. Het was het eerste bouwproject van woningbouwvereniging Arbeidersbelang. In 2001 is Arbeidersbelang gefuseerd met woonstichting St. Bonifacius en heet nu Rijswijk Wonen. Bij akkoord door de bewoners wordt er met de renovatie gestart. Duurzaamheid, energiebesparing en het verhogen van wooncomfort zijn belangrijk. Naar verwachting is de renovatie klaar in december 2022, misschien gaan de huisjes dan nog wel honderd jaar mee.

Renovatie van woningen uit 1921

‘Dit is echt een bijzonder project’

Petra Lemans
freelancer
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden