<p>Ongeveer 10.000 mensen in Rijswijk zijn vrijwilliger.</p>

Ongeveer 10.000 mensen in Rijswijk zijn vrijwilliger.

(Foto: Petra Lemans-Bakker)

Vrijwilligerswerk “leuk en belangrijk”

  Nieuwsflits

Ongeveer 10.000 mensen in Rijswijk zijn vrijwilliger. Bijna 20 procent van de inwoners besteedt gratis hun tijd, energie en kennis aan hun medemens. De meeste vrijwilligers zijn mensen tussen de 65 en 75 jaar. Het gaat hier om regelmatig terugkerende werkzaamheden; zij doen dit om verschillende redenen.

Petra Lemans-Bakker

Rijswijk - Eenzaamheid komt veel voor en hier snijdt het mes aan twee kanten; zowel de vrijwilliger als degene die geholpen wordt kan veel voldoening halen uit het vrijwilligerswerk en zich daardoor minder eenzaam voelen. Het geeft dus ook zin, ritme en voldoening aan het leven van de vrijwilliger.

Overheidsbeleid

Johanna Besteman, wethouder Welzijn van de gemeente Rijswijk constateert dat er steeds meer vrijwilligers nodig zijn: “Er zijn inderdaad steeds meer vrijwilligers nodig, ook in Rijswijk, dit komt onder meer door landelijk beleid. Het overheidsbeleid geeft aan dat mensen langer thuis moeten blijven wonen en daarbij ook moeten terugvallen op hun eigen netwerk en daarvoor zijn vrijwilligers hard nodig.”

Flexibele projecten

Jongeren die vrijwilligerswerk doen, kiezen vaak voor flexibele projecten, omdat dit iets meer vrijheid geeft en soms heeft het een functie als je dit voor je opleiding doet. Achter de bar bij de hockeyvereniging is natuurlijk ook bijna altijd vrijwilligerswerk en dat wordt vaak weer gedaan door ouders met jonge kinderen.

Stimuleren vrijwilligerswerk

Gemeente Rijswijk heeft een budget van € 50.000,00 per jaar om vrijwilligerswerk te stimuleren. Vrijwilligerscentrum Rijswijk Doet maakt hier gebruik van. Zij bemiddelt en adviseert organisaties die vrijwilligers zoeken en helpt via hun vacaturebank zoekenden aan nieuwe opdrachten. Marissa Koopmans, één van de coördinatoren van Rijswijk Doet geeft aan dat zij het vooral belangrijk vindt dat mensen weten dat het leuk is om vrijwilligerswerk te doen. “Organisaties moeten vooral laten weten dat vrijwilligers van harte welkom zijn,” zegt zij.

Vrijwilligersactie NL Doet

Op 28 en 29 mei doet Rijswijk mee aan de grootste vrijwilligersactie van Nederland: NL Doet. Deze jaarlijkse landelijke actie wordt gehouden door Het Oranje Fonds en promoot lokaal vrijwilligerswerk op een laagdrempelige manier. Je kunt meedoen in verschillende wijken met klussen en projecten, variërend van helpen bij de scouting, een taalwandeling begeleiden of het opknappen van het dakterras van een zorginstelling. Kijk op: www.nldoet.nl

‘Steeds meer vrijwilligers nodig’

Petra Lemans
freelancer
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden