Foto: RHOBBY

Netwerk

  Nieuwsflits

De tijd dat er vanaf de pagina’s van de krant dringend stemadvies werd gegeven, ligt gelukkig al ver achter ons. Als de krant bij u op de mat ploft, zijn de verkiezingen al geweest dus alles wat ik er nu over schrijf, is geheel voor eigen rekening en zeker geen verkapt stemadvies. Maar (en die ‘maar’ hoorde u natuurlijk al van mijlenver aankomen) laten we het toch nog even hebben over de verkiezingen. Ja, het zijn landelijke Tweede Kamerverkiezingen, maar de keuzes die in Den Haag worden gemaakt, zijn van belang voor onze gemeente. Ik heb het hier al vaker aangestipt: afgezien van de extra uitgaven vanwege de coronacrisis, staat de Rijksoverheid er financieel goed voor, maar de gemeenten staan onder water. Ze hebben er de afgelopen jaren er een hoop taken bij gekregen, waaronder de verantwoordelijkheid voor de jeugdzorg. Helaas heeft het kabinet bij deze ‘decentralisatie’ de gemeenten wel een boel werk meegegeven, maar amper voldoende geld om dit naar behoren te kunnen doen. Het resultaat: grote tekorten, en ook onze gemeente heeft daar last van.

Een mooie taak voor onze lokale CDA'ers

Vorige week, kort voor de verkiezingen dus, werd bekend dat het kabinet geen euro extra heeft voor de gemeenten om de financiële tekorten voor de jeugdzorg op te lossen, ondanks eerdere beloften. Het heeft maar verbazingwekkend weinig aandacht gekregen, en in de verkiezingscampagne heb ik het helemaal niet terug gezien. Het is typisch zo’n onderwerp dat te complex is om tijdens een campagne even lekker op in te haken (gekrakeel over Zwarte Piet heb ik al vaker voorbij zien komen dan me lief is), maar het valt ook wat weg in een soort niemandsland tussen Rijksoverheid en gemeente. Eén dag voor de verkiezingen kwam er wat meer nieuws naar buiten over die harde ‘nee’ van het kabinet: het blijkt dat minister van Financiën annex CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra geen zin had om met het geld over de brug te komen. En dat terwijl het CDA er altijd prat op gaat de partij van de regio te zijn, met oog voor wat er lokaal speelt.

De gemeenten trekken intussen hard samen op om het kabinet ervan te overtuigen dat het zo niet langer kan, en terecht. In onze eigen gemeente bestuurt het CDA ook mee, en ik mag hopen dat er ook via de partijlijnen actief gelobbyd wordt om wat te doen aan deze onhoudbare situatie. Sterker nog, onze Rijswijkse wethouder voor het CDA, Johanna Besteman, deelde als lijstduwer zelfs trots de kieslijst met Wopke Hoekstra. Op de website van het CDA zegt ze "Ik doe belangrijke contacten op met CDA'ers die straks deel uitmaken van het landelijk bestuur en besluiten nemen die ook impact op Rijswijk zullen hebben. Door dit netwerk kan ik de stem van Rijswijk op landelijk niveau luid en duidelijk laten horen en er voor zorgen dat de Rijswijkse belangen in de Tweede Kamer worden gehoord”. Daar ligt voor onze lokale CDA'ers dus een mooie taak (of ‘inspanningsverplichting', zoals dat in ambtelijk Haags heet), Ik benieuwd naar het resultaat. Over een jaartje zijn er immers gemeenteraadsverkiezingen.

Tims Column

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden