Foto:

Elke stem telt

  Nieuwsflits

Heeft u Mark en Wopke gezien tijdens het allereerste televisiedebat? Vanwege corona stonden ze nog net niet broederlijk met de armen over elkaars schouders, maar ze hadden het daar saampjes uitstekend naar de zin. En wat wil je, hun twee partijen staan immers weer torenhoog in de peilingen. Tijdens de komende formatie weer een paar splinterpartijen erbij en het beleid van de afgelopen jaren kan ongestoord worden voortgezet.

Ruim voor de verkiezingen lijkt de race alweer gelopen en dit maakt dat de animo om te gaan stemmen sterk tanende is. Dit kun je de wegblijvers niet kwalijk nemen. Jammer is wel dat er dit jaar zo veel stemmen verloren dreigen te gaan. Misschien kunnen we dus een Rijswijks stemexperimentje optuigen. Exclusief bedoeld voor al die Rijswijkers die voornemens zijn het stemlokaal dit keer letterlijk links te laten liggen. Herkent u zich hierin? Lees dan maar eens verder.

Niet-stemmers die toch hun stem laten horen

Stelt u zich eens voor dat u woensdag 17 maart niet hoeft te stemmen voor de grote landelijke thema’s maar dat u uw stem wel kunt laten horen in een lokale tot dusver sterk onderbelichte kwestie. Ik heb het dan over de ontwikkelingen in Pasgeld, het mooie gebied aan de rand van de Vliet tussen de Plaspoelpolder en Delft. Een uniek stukje historisch groen vlak achter het alsmaar kleiner wordende Elsenburgerbos. Wie het gebied nog niet kent, moet er maar gauw eens gaan wandelen. Nu dat nog kan natuurlijk.

Het gebied wordt door de Lange Kleiweg verdeeld in Pasgeld-West (spoorzijde) en Pasgeld-Oost (Vlietzijde). In West wordt de grond inmiddels bouwrijp gemaakt, in Oost waan je je nog in het weidse Rijswijkse landschap van weleer. Maar voor hoelang nog? Projectontwikkelaars staan in de rij om ook dit allerlaatste stuk overgebleven groen vol te stouwen met kapitale villa’s. In aantallen die de woningnood niet gaan oplossen, maar die wel de definitieve doodsteek betekenen voor dit mooie stukje Rijswijk.

De meeste Rijswijkse raadsleden lijken de keuze tussen het behoud van dit broodnodig stuk groen enerzijds en de bouw van nog meer (dure) woningen anderzijds nog niet te hebben gemaakt. Dit experimentje kan hen een eindje op weg helpen. De opzet is simpel. Gebruikt worden twee kleine slecht presterende partijen die eerder ook deelnamen aan de landelijke verkiezingen van 2017. Wie voor natuurbehoud in Pasgeld kiest, stemt woensdag voor 50Plus (lijst 10). Wie kiest voor meer woningbouw stemt SP (lijst 6). We kijken even niet naar de exacte partijprogramma’s.

Volgende week vergelijken we de Rijswijkse uitkomsten met de landelijke trend en weten we welk standpunt opvallend meer stemmen heeft behaald. Dan weten ook onze lokale partijen hoe veel Rijswijkse stemmers naar Pasgeld kijken. Om daar vervolgens bij het schrijven van hun verkiezingsprogramma’s 2022 hun voordeel mee te doen. Wie weet is er dan volgend jaar weer echt iets te kiezen.

Ferry's column

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden