<p>De legpuzzel beperkt zich niet tot de Plaspoelpolder, die gaat over heel ondernemend Rijswijk&nbsp;</p>

De legpuzzel beperkt zich niet tot de Plaspoelpolder, die gaat over heel ondernemend Rijswijk 

(Foto: Alyssa van Heyst)

Aan de slag met Economische Strategie van Rijswijk

  Nieuwsflits

Veel dingen in Rijswijk zijn nog hetzelfde als in 2009 toen de oude visie is opschreven. Natuurlijk moet er veel aangescherpt worden, de werkgelegenheid is gedaald, er is leegstand, over digitalisering spraken we destijds veel minder, de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt wordt bekeken en men wil een visie neerleggen met veel aandacht voor maatschappelijke trends. “Want dat zijn allemaal aspecten die de economie van Rijswijk raken en dus beïnvloeden, aldus Kathy Hogeboom, Manager Economische Zaken bij gemeente Rijswijk.”

Manuela Bijl

Rijswijk - Het werd hoog tijd om op pad te gaan. Op pad naar onze ondernemers. “We willen gesprekken voeren in de regio en vooral veel informatie ophalen.” Een van die te consulteren ondernemers is Fred Lamb, managing director bij Teesing bv. Hij heeft een uitgesproken mening over ondernemen in Rijswijk. Vooral over hoe de Plaspoelpolder verder moet worden ontwikkeld. “De verloedering die ondernemers zelf veroorzaken, vind ik verschrikkelijk. Zo’n pand waarvan de jaloezieën aan de buitenkant zijn gescheurd, of een pand waar de verf van afbladdert, afschuwelijk. Ik begrijp dat niet van ondernemers. Je hebt zelf als ondernemer ook een rol om verpaupering tegen te gaan.”

Lamb ziet de toekomst op ‘zijn Plaspoelpolder’ als volgt: “Ik wil dat iedereen die hier in de Plaspoelpolder komt, een dag kan doorbrengen zonder weg te hoeven. Mooie bedrijfspanden die makkelijk bereikbaar zijn, een fijne plek om te werken, een leuk terrasje waar je wat kunt eten en drinken, maar ook de mogelijkheid om een boodschapje te doen of je haar te laten knippen. Een bedrijventerrein waar je graag bent.”

Voor Hogeboom voelen de opmerkingen van Lamb als duidelijke steun van de ondernemers. “Ja, we hebben dit nodig als accountteam. Goed om te horen dat Fred het zo ervaart. Het sluit aan op het gevoel dat wij zelf ook hebben. We zijn dan wel een iets kleinere gemeente tussen de grotere jongens in en we hebben minder mankracht en middelen, maar we hebben korte lijnen waardoor we deze ideeën kunnen ophalen. Daar hebben we veel aan. We hebben een paar speerpunten bepaald en die worden breed gedeeld en ondersteund, want de grootst gemene deler is dat we allemaal heel trots zijn op ons ondernemend Rijswijk.”


De ligging, de bereikbaarheid, de aantrekkingskracht van Rijswijk, de kracht van elke afzonderlijke economische parel, van een kleine winkelier tot een multinational in de Plaspoelpolder, Hogeboom is er heel blij mee en gaat gemotiveerd verder. Als de raad en het stadsbestuur begin 2021 aan zet zijn geweest welteverstaan: “En dan snel door met het uitvoeringsplan, wat mij betreft.”


“Het plan is om samen met ontwikkelaars incourant vastgoed te slopen voor nieuwbouw of herontwikkeling. Het blijft een hele legpuzzel, want als je functies in een gebied wijzigt of verplaatst, brengt dat andere vraagstukken met zich mee waar je rekening mee moet houden. De uitdaging is altijd om de businesscase goed door te rekenen. De legpuzzel beperkt zich niet tot de Plaspoelpolder, die gaat over heel ondernemend Rijswijk, inclusief de samenhang met de ondernemende regio waarin we ons bevinden. Als gemeente Rijswijk kunnen we het zeker niet alleen, maar we hebben wel ongelooflijk veel te bieden. Zie ons als partner, benadruk ik dan ook altijd.” Fred Lamb is vooral blij dat er nu voort- varend wordt doorgepakt. “Ik wil echt dat die visie, de nieuwe Economische Strategie voor Rijswijk, er snel komt. Niet wauwelen over steentjes en bankjes, maar doorpakken. De Plaspoelpolder is een parel en verdient dat.”

Denk met ons mee

Bel ons als je een vraag hebt, of een idee of een plan. Neem niet alleen contact op als er een vergunning nodig is, maar denk met ons mee. Dat juichen wij toe”, aldus Kathy Hogeboom.

‘En dan snel door met het uitvoeringsplan’

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden