Kruger voor de ingang van het stadhuis. "Met z'n allen in de buitenlucht kan niet, maar in het stemlokaal dan wel?"
Kruger voor de ingang van het stadhuis. "Met z'n allen in de buitenlucht kan niet, maar in het stemlokaal dan wel?" (Foto: Frans Limbertie)

Ger Kruger dit jaar niet in stembureau

  Nieuwsflits

Meer dan 25 jaar was Ger Kruger, meestal als voorzitter van het stembureau, aanwezig tijdens het stemmen voor de landelijke, provinciale en gemeentelijke verkiezingen. Dit jaar laat hij verstek gaan. Reden: “Er zijn geen garanties voor veelal oudere leden van de stembureaus met betrekking tot corona. Ook is onduidelijk hoeveel kiezers er tegelijk in de ruimtes aandienen en of er een deugdelijke begeleiding is om dit in goede banen te leiden”, laat Kruger weten.

Frans Limbertie

Rijswijk- Veilig stemmen in deze coronatijden, kan dat wel? De landelijke verkiezingen op 17 maart moeten koste wat kost doorgaan, uiteraard wel coronaproof. Veel hygiënemaatregelen zoals spatschermen, desinfectiemiddelen en extra mondkapjes worden ingezet. De nodige aanpassingen in stembureaus zijn hard nodig. Deze verkiezingen worden verspreid over drie dagen, voornamelijk om drukte te voorkomen. En 2,4 miljoen senioren worden in de gelegenheid gesteld om per post te stemmen. Ger Kruger heeft zijn twijfels over de veiligheid in de stemlokalen, vooral van de leden van het stembureau; ze zitten er immers de hele dag. Reden waarom hij op 17 maart afhaakt. “Tijdens deze coronacrisis worden er mijns inziens veel onnodige maatregelen getroffen, maar deze verkiezingen gaan gewoon door”, stelt hij met verbazing vast. “Er zijn medische mondkapjes en desinfectiemidddelen, en daar blijft het bij. Vergelijkbaar met wat beschikbaar wordt gesteld aan het bezoek dat ik breng aan mijn 96-jarige moeder in het woonzorgcentrum. Daar mag per dag één persoon onder strikte voorwaarden een bezoek afleggen. Door het trage vaccinatiebeleid hebben veel vrijwilligers in de stemlokalen hun coronaprik nog niet mogen ontvangen. Kortom: ze zitten daar voor eigen gezondheidsrisico, terwijl er honderden mensen langskomen met niet of slecht werkende mondkapjes.” Kruger geeft aan dat het beslist niet zijn insteek is om ouderen het stemmen te ontraden. “Nee, integendeel juist”, benadrukt hij nog maar eens. “Ik hecht veel waarde aan de verkiezingen, maar het beleid hierin is eenslachtig. Er wordt schande gesproken omdat mensen vorige maand zijn gaan schaatsen in de schone buitenlucht, je mag niet in de winkels komen en je kunt niet veilig een biertje gaan drinken in de horeca. En dan wel met z’n allen in het stemlokaal? Dat kan ik niet uitleggen. Waar het mij om gaat is de veiligheid van de leden van het stembureau, en dan met name kwetsbare ouderen.” Dit jaar hoopt Kruger 70 te worden. Hij zegt onderliggende problemen te hebben en daardoor in een kwetsbare groep te vallen. “Ik krijg geen enkele zekerheid of ik tijdig zal worden gevaccineerd.”

Missen

Op de vraag of hij het werk op 17 maart op het stembureau gaat missen antwoordt Kruger: “Het is leuk en afwisselend werk en het kent een groot sociaal aspect. Je ontmoet er toch altijd weer veel bekenden.” Veilige verkiezingen zijn beslist mogelijk volgens Kruger, maar dan moet er zeker genoeg aandacht zijn voor goede en regelmatige ventilatie in het stemlokaal, waar gedurende de dag toch 500 à 1000 mensen binnenkomen. Hij vervolgt: “In de instructies van het RIVM aan de gemeentes rondom de stembureaus wordt daar geen of niet voldoende aandacht aan geschonken. Opmerkelijk. Vooral ook omdat volgens deskundigen van het OMT er op korte termijn een derde golf is te verwachten.” Ook levert het tellen van de zeer grote stembiljetten, waarop maar liefst 37 partijen staan vermeld, volgens Kruger grote problemen op omdat tellers elkaar continu in de weg lopen. “Uiteraard, zodra we weer terug zijn bij het oude normaal, stel ik mij met veel enthousiasme beschikbaar,” zegt hij volmondig.

“Ik verheug me er altijd op. Zo’n dag blijft toch bijzonder”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden