Foto: RHOBBY

Joekel

  Nieuwsflits

Eén van de belangrijkste thema’s van de komende verkiezingen is de woningmarkt. De problematiek is bekend: huizen zijn schaars, prijzen zijn hoog. Of u nou een huis wilt kopen of huren: een geschikte woning is steeds moeilijker te vinden en te betalen. De oplossing: bouwen. En bouwen. En dan nog meer bouwen. Helaas worden de beoogde doelen al jaren niet gehaald, waardoor de schaarste in stand blijft. Dat heeft allerlei oorzaken, maar één van de belangrijkste, zeker in dit deel van het land, is het gebrek aan ruimte. En dan zit er maar één ding op: de lucht in! Wie vanuit Rijswijk naar het westen kijkt, ziet dat ze in Den Haag de weg naar boven al gevonden hebben, want daar schieten de woontorens als paddenstoelen uit de grond. Den Haag heeft al een tijd geleden besloten om in te zetten op hoogbouw, omdat het de enige manier is om de woningvoorraad uit te kunnen breiden. En ‘hoogbouw’ is dan ook echt hoogbouw: bij Den Haag Centraal komen twee torens van maar liefst 180 meter hoog.

Ook in Rijswijk moet er flink bijgebouwd worden. In Rijswijk Buiten was er plek voor een huisje met een boompje en ruimte voor een beestje, maar verder zitten we hier ook aardig krap. Tot nu heeft het grootste deel van Rijswijk zijn dorpse en groene karakter weten te behouden, maar ook wij ontkomen er niet dat we straks tegen tegen de woontorens aan kijken. De gemeente is al langere tijd bezig met de herontwikkeling van het havenkwartier en het aanpalende hoekje van de Plaspoelpolder. Daar staan wel wat woningen, maar verder maakt het gebied een wat troosteloze indruk door de vele leegstaande bedrijfspanden.

Er gaat dus gebouwd worden, de hoogte in, en niet zo zuinig ook. Ik had er nog niet eerder meegekregen, maar volgens de laatste plannen, zoals deze week besproken in de gemeenteraad, komt er een woontoren van maar liefst 122 meter. Da’s een beste joekel. Even ter vergelijking: het enorme gebouw van het Europees Octrooibureau, ook in de Plaspoelpolder een stukje verder op, is 107 meter hoog, en dat gebouw is al een soort enorme glazen schutting. Sterker nog, die 122 meter, dat was eerst nog 100 meter, maar door de toren smaller en hoger te maken, is er beneden op de grond meer ruimte voor groen en andere voorzieningen.

Het lijkt me onvermijdelijk, die trend richting hoogbouw, zelfs voor Rijswijk, en stiekem vind ik het ook wel gaaf, zo’n enorme wolkenkrabber. Maar ik heb dan ook makkelijk praten. Ik woon op een aardig afstandje van het havenkwartier dus ik hoef niet in de schaduw van die reus te zitten. Bovendien was er in de gemeenteraad ook nog een aantal kritische noten te kraken. Al die mensen in de toren, die moeten er ook naar toe en dat leidt tot een hoop extra verkeer. En hoe zit het met dat groen? De gemeente was de afgelopen jaren nou niet echt scheutig met het groenonderhoud. Sowieso, al die hoogbouw langs de Vliet en het Jaagpad, doet dat niet een beetje afbreuk aan het groene karakter van dat stukje Rijswijk? Dat is allemaal waar en relevant, maar met het oog op de woningnood zijn al die extra appartementen hard nodig. Maar ik ga ervanuit dat de gemeente niet alleen maar het hoofd in de wolken blijft lopen, maar ook oog houdt voor de zorgen en bezwaren van omwonenden, en er voor zorgt dat het op de grond ook nog leefbaar blijft.

Tims Column

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden