<p>Jelle Olrichs deed voor zijn opleiding Watermanagement &nbsp;onderzoek naar de uitdagingen en kansen voor de Landgoederenzone in Rijswijk. Het rapport wat hij hierover schreef werd door de gemeente Rijswijk enthousiast ontvangen.&nbsp;</p>

Jelle Olrichs deed voor zijn opleiding Watermanagement  onderzoek naar de uitdagingen en kansen voor de Landgoederenzone in Rijswijk. Het rapport wat hij hierover schreef werd door de gemeente Rijswijk enthousiast ontvangen. 

(Foto: )

Stage Rijswijk in plaats van Azië

  Nieuwsflits

Eigenlijk zou Jelle Olrichs zijn stage watermanagement vervullen in het buitenland. Lekker een paar maanden ervaring opdoen in de praktijk, en tegelijkertijd reizen en kennismaken met andere culturen. Maar dat liep allemaal heel anders. Corona gooide roet in het eten en de reis werd geannuleerd. Toch liet deze 20-jarige Rijswijker zich hier niet door uit het veld slaan. Hij zocht naar nieuwe mogelijkheden en vond die dichterbij huis dan hij ooit had durven denken; namelijk gewoon in zijn eigen woonplaats.

Rijswijk - Een stage in Rijswijk is natuurlijk niet te vergelijken met een in Zuid-Afrika of Azië. Toch kijkt Jelle Olrichs met plezier terug op de periode dat hij hier aan zijn stagerapport mocht werken. "Het is best bijzonder om aan de slag te gaan in de plaats waar je bent opgegroeid. Het leuke is dat je na kunt denken over zaken die echt in je directe omgeving spelen."

Landgoederenzone

Op dit moment is de gemeente Rijswijk bezig om de waarden van de Landgoederenzone te ontwikkelen. "Het gebied is nu wat versnipperd en kan wel een opknapbeurt gebruiken om het weer aantrekkelijk te maken voor recreanten. De gemeente was benieuwd welke knelpunten ik vanuit mijn professie ontdekte en welke kansen ik daarbij zag die ik concreet toe kon passen in het gebied. Dat werd uiteindelijk de stageopdracht waarover ik een adviesrapport heb geschreven."

Knelpunten en kansen

Het viel Jelle op dat het gebied vooral kampte met achterstallig onderhoud. "Rondom de oevers, op de watergangen maar ook op de bodem is er sprake achterstand in het beheer. Daar lagen al direct kansen om zaken te verbeteren." Verder keek Jelle ook naar de beeldkwaliteit van het gebied en de mogelijkheden voor wandelen en (water)recreatie. "Het viel me op dat er in de Landgoederenzone weinig bankjes en verblijfsplekken langs het water zijn. Daar liggen zeker kansen." Met die uitkomsten richtte Jelle zich op vijf kansrijke plekken in het gebied die hij verwerkte in zijn rapport en ontwerp.

Watermanagement

Toen Jelle op de middelbare school zat wist hij eigenlijk helemaal nog niet welke richting hij uiteindelijk op wilde. "Aan het einde van de havo kwam er tijdens aardrijkskunde een blok langs wat veel met watermanagement te maken had. Ook gingen we op excursie naar Zwolle om langs de IJssel het project 'Ruimte voor de rivier' met eigen ogen te bekijken. Het was een van de eerste dingen tijdens mijn middelbare school die ik echt interessant vond net zoals de vakken aardrijkskunde en biologie. Ik besloot de open dagen van opleidingen Land- en Watermanagement te bezoeken en zo kwam ik in aanraking met de opleiding in Rotterdam. Daar heb ik me dan ook ingeschreven." Het leuke aan de opleiding vindt Jelle dat watermanagement in Nederland erg belangrijk is waardoor je je opgedane kennis hier al snel in de praktijk kunt brengen.

Buitenland

Niet alleen in Nederland komt die kennis goed van pas, ook in het buitenland is er veel vraag naar. "Ik hou heel erg van reizen en ervaring opdoen met andere culturen, daarom leek Azië een mooi continent om mijn stage te lopen. Er gaan veel mensen van deze opleiding richting de Filipijnen en Indonesië. Daar hebben ze bijvoorbeeld te maken met een sterke bodemdaling. In Singapore zijn ze heel ver op het gebied van watermanagement. Zo kun je in het buitenland dus leren van problemen en uitdagingen waar zij tegenaan lopen om die vervolgens weer hier toe te passen. Daar keek ik echt vanaf het begin van de opleiding al naar uit en was inmiddels zelfs bezig met de voorbereidingen. Maar toen was daar ineens corona en waren alle plannen ineens van de baan." Ook de exchange naar Kaapstad in Zuid-Afrika die op de planning stond ging niet door. "Daar zouden we met een groepje van 5 studenten werken aan een casus voor de rivier de Liesbeek. Uiteindelijk hebben we online nog wel het een en ander kunnen doen, maar ik had de mensen natuurlijk liever in het echt ontmoet."

Rijswijk

Toch liet Jelle zich daardoor niet uit het veld slaan. "Ik kan gelukkig snel schakelen. Omdat ik zelf in Rijswijk woon en ik niet wist hoe het verloop van de coronamaatregelen was zocht ik naar iets in de buurt en kwam ik via via uit bij de gemeente." Die had eigenlijk nog geen concrete opdracht, maar kon de kennis van Jelle wel goed gebruiken bij het project 'Landgoederenzone'. "Ze waren op zoek naar iemand die verstand had van watermanagement en eens met andere ogen naar het project wilde kijken. Op die manier kwam ik aan mijn opdracht."

Prima cijfer

Momenteel is de gemeente Rijswijk bezig met het uitvoeringsprogramma. "Ze waren erg enthousiast over mijn bevindingen en zullen, als er voldoende budget is, een aantal zaken zeker overnemen en meenemen in de ontwikkeling van het gebied. Het lijkt me echt heel gaaf om mijn eigen ideeën straks terug te zien in de praktijk." Dat de stage van Jelle goed bevallen is blijkt wel uit het cijfer wat hij ervoor kreeg; namelijk een 8,2. "Daar ben ik natuurlijk heel erg blij mee. De beoordeling ging ook over mijn functioneren. Door het vele thuiswerken heb ik wat minder meegekregen van de gemeentelijke organisatie zelf. Je mist de gesprekken bij het koffieapparaat. Gelukkig heb ik toch een goede indruk achtergelaten. Corona heeft mijn handelend vermogen erg op de proef gesteld. Het is nu erg belangrijk om steeds zelf initiatief te tonen." Volgend schooljaar zal Jelle zich richten op zijn minor en afstudeerstage waarna hij de opleiding met een bachelor Water Professional af kan ronden.

'Ik kan gelukkig snel schakelen'

Robbert Roos

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden