<p>Sjoerd en Marion (l) en Wim en Astrid bouwden hun eigen huis in het voormalig kantoorpand helemaal zelf af. Foto: Robbert Roos</p>

Sjoerd en Marion (l) en Wim en Astrid bouwden hun eigen huis in het voormalig kantoorpand helemaal zelf af. Foto: Robbert Roos

(Foto: Robbert Roos)

Van kluskavel naar een droomwoning

  Nieuwsflits

Wat als je je je droomwoning maar niet kunt vinden of als die zelfs helemaal niet bestaat? Dan bouw je hem toch gewoon zelf? Groot Rijswijk volgt vanaf het begin de stellen Wim en Astrid en Sjoerd en Marion tijdens het bouwen van hun droomwoning in het zelfbouwproject Metamorfose van Steenvlinder in de Plaspoelpolder in Rijswijk.

Robbert Roos

Rijswijk - Er is een hoop gebeurd sinds de laatste keer dat we elkaar ontmoetten. Wim en Astrid hebben na 14 maanden klussen inmiddels samen met de kinderen hun woning betrokken. Sjoerd en Marion staan op het punt om belangrijke knopen door te hakken en hebben nog een paar maanden te gaan. Hoogst tijd voor een update. Al moet er hier en daar nog een afwerklatje worden geplaatst en mist de kast in de gang volgens Astrid nog een schuifdeur; de woning is helemaal af. “Het is precies geworden zoals we in ons hoofd hadden”, vertelt Wim enthousiast.

Eindelijk klaar

De woning ziet er prachtig uit. Ruime kamers, praktische indeling, een perfect uitgedacht lichtplan en een zee van invallend daglicht in de ruime woonkamer. Niets herinnert eraan dat dit ooit een kantoorpand was. Het stel geniet dan ook met volle teugen van hun droomhuis. “We vinden het helemaal niet erg dat het eindelijk af is.” Toch valt Wim na zo’n intensieve klusperiode niet in het welbekende zwarte gat. “Ik zit nog in de technische commissie en voorzie andere klussers van tips en advies. Ik vermaak me wel. En op de bank genieten is ook niet erg.”

Nog volop bezig

Sjoerd en Marion, beiden gehuld in hun klusoutfit, zijn nog niet zover. “We denken overal lang over na en kijken de kunst vaak af bij andere klussers”, geeft Sjoerd eerlijk toe. “Gelukkig hebben we de tijd.” Kluservaring hadden hij en Marion totaal niet. Toch durfden ze de stap te wagen om de woning, het penthouse op de bovenste etage van het complex, zelf af te bouwen. “We hebben een cursus elektra gedaan en verder vooral veel instructiefilms gekeken op YouTube en de Belgische klussite Dobbit.

Afscheidsfeest

Dat er veel tijd in het klussen zou gaan zitten, wisten Sjoerd en Marion al vanaf het begin. “Dit doe je niet even zomaar tussendoor”, vertellen ze. “We werken beiden vier dagen in de week. De andere dagen zijn we aan het klussen in ons nieuwe huis. Dat vraagt niet alleen veel tijd, maar trekt ook een wissel op je sociale leven.” Daarom gaf het stel voordat ze begonnen aan hun megaproject een heus afscheidsfeestje voor vrienden en familie. “Om elkaar nog een keer te zien en ons alvast te excuseren voor de komende periode van afwezigheid”, grapt het stel.

Corona en lockdown

Geen van beide stellen kon vermoeden dat tijdens kun klusperiode het coronavirus de kop op zou steken. Dat had voor- en nadelen. “Tijdens de eerste lockdown viel er voor mij veel werk weg”, legt Marion uit. “Dat was niet echt leuk, maar daardoor kon ik wel flink doorklussen.” De tweede lockdown werkt juist eerder vertragend. “We moeten een paar flinke knopen doorhakken wat betreft kleuren en materialen”, vertelt Sjoerd. “Nu je niet even naar de bouwmarkt of winkel kunt om die te vergelijken, is wel lastig. Je moet ook alles bestellen. Dat is erg onhandig als je net een verfrollertje tekort komt.”

Budget

Wim en Astrid hebben het project binnen hun vooraf gestelde budget af kunnen ronden. “Het enige wat we meer uitgeven hebben is geld voor een warmtepomp, een stucker en het lichtplan. Daar hadden we vooraf niet over nagedacht”, vertelt Wim. Bij Sjoerd en Marion wordt het budget wel overschreden. “Duurzaamheid staat bij ons hoog in het vaandel”, vertelt Sjoerd. Om er gekscherend aan toe te voegen: “Zoals het woord het al zegt is dat meestal niet goedkoper dan standaard. Maar desondanks kiezen we er toch bewust voor zoals bij de warmtepomp en duurzame vloerverwarming. Je kunt het maar een keer goed doen.”

Terugkijken

Als Wim en Astrid terugkijken op het hele proces zijn er niet echt dingen die ze anders zouden doen. “We hebben er vooraf goed over nagedacht.” Wim zou best nog een keer zo’n project aandurven, maar Astrid denkt daar toch anders over. “Het was heel erg leuk en bijzonder om te doen. Het is echt ‘ons’ huis geworden, maar nu is het klaar ook. Ik zou het niet nog een keer doen. Hooguit klussen in een toekomstig huis van onze kinderen.” Al zijn Sjoerd en Marion nog niet klaar; ook zij zijn nog steeds tevreden over het verloop. “Je merkt dat we in het begin langer deden over bepaalde klussen. Nu je meer ervaring hebt, zou dat achteraf sneller gekund hebben. Toch zijn we nog steeds tevreden over het resultaat.”

Einddatum

Als einddatum heeft het stel nu 29 april in gedachten. “Dan zijn we precies acht jaar bij elkaar en twee jaar bezig met klussen”, legt Marion uit. “Dat lijkt me een prima streefdatum om te verhuizen. Je bouwt het stapje voor stapje af en groeit er gewoon naartoe.” Toch was er onlangs ook een aankoop die Marion beter niet had kunnen doen. “Een tijdje terug kwamen we een prachtige bank tegen die we echt niet konden laten schieten. Dat was misschien niet de meest tactische aankoop. Nu is het heel verleidelijk om te gaan zitten en gewoon lekker van de ruimte om je heen te genieten.”

Iedereen kan het

Al hadden Wim en Astrid wat meer kluservaring dan Sjoerd en Marion; toch is het viertal ervan overtuigd dat iedereen dit kan. “Je hoeft echt geen handyman te zijn. Je moet lef hebben en soms vooral ook gewoon durven”, leggen ze enthousiast uit. Een foutje maken kan gebeuren maar daar leer je weer van. “Er zijn cursussen die je kunt volgen, en op internet kun je veel informatie en instructievideo’s vinden”, vertelt Sjoerd. “Zorg dat je precies en zorgvuldig werkt”, vult Wim aan. “Een laserwaterpas is daarbij een fantastisch hulpmiddel.” Over een ding is het viertal het unaniem eens; “Je moet klussen natuurlijk wel leuk vinden.”

Steenvlinder

Enthousiast geworden om zelf aan de slag te gaan? Steenvlinder uit Voorburg heeft zelfbouwprojecten door het hele land. Of het nu om een zelfbouwkavel of een klushuis gaat. Van een kantoorpand tot een kerk, en van een school tot een boerderij. Kijk voor meer informatie en alle projecten op www.steenvlinder.nl

‘Je moet klussen natuurlijk wel leuk vinden’

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden