<p>Geen groot feest voor Anneke en André van Harskamp, maar buurvrouw Marry Timmer (r) is de jubilarissen zeker niet vergeten.</p>

Geen groot feest voor Anneke en André van Harskamp, maar buurvrouw Marry Timmer (r) is de jubilarissen zeker niet vergeten.

(Foto: )

Gouden huwelijksfeest in coronatijd

  Nieuwsflits

Afgelopen dinsdag precies 50 jaar geleden stapten ze in het huwelijksbootje: André en Anneke van Harskamp uit de Hendersonstraat. Maar alle mooie plannen voor een onvergetelijk feest met (klein)kinderen, familie en vrienden vielen door corona natuurlijk in het water. Voor zoon Michael aanleiding deze krant te schrijven en te vragen toch even stil te staan bij deze heuglijke dag.

Emile Verdegaal

Rijswijk - Lief en leed hebben de twee jubilarissen gedeeld. Lief onder meer vanwege de geboorte van zoon Michael en dochter Nancy, gevolgd door vier prachtige kleinkinderen. Leed doordat bij Anneke rond 2000 een vervelende spierziekte werd geconstateerd die haar uiteindelijk in een rolstoel deed belanden. Maar opgeven was er voor nu 73-jarige Anneke en haar 78-jarige echtgenoot nooit bij. “Wij maken er nog elke dag het beste van. Soms met de hulp van buren en vrienden maar vooral dankzij de onvermoeibare steun van mijn man. Naast de verpleeghulp die ik elke dag krijg, houdt hij de boel hier in huis nog steeds draaiende. Zelfs voor het eten koken draait hij sinds een paar jaar zijn hand niet meer om.”

Die positieve houding maakt dat ook zoon Michael erg trots is op zijn ouders. “Ondanks alle beperkingen lukt het ze nog altijd hun eigen boontjes te doppen. Toch maak ik mij ook wel eens zorgen. Wat dan niet meehelpt is dat mijn zus en ik inmiddels buiten Rijswijk wonen. Zelf woon ik met mijn gezin in Eindhoven en als er dan eens iets gebeurt, is het vervelend dat je zo ver weg bent. Op die momenten ben ik blij dat er volop lieve buurtjes rond mijn ouders wonen, die als het erop aan komt altijd voor hen klaarstaan.”

Een van die lieve buren is Marry Timmer, die al 42 jaar in dezelfde flat woont. “Het is anders dan 40 jaar geleden: toch zie je in deze flat dat er nog volop buren zijn die altijd voor elkaar klaar staan en elkaar waar nodig wat extra aandacht geven.” André is het daar mee eens. “Het gaat vaak om kleine dingen. Zo vindt Marry het bijvoorbeeld leuk om af en toe eens voor ons te koken. Op die dagen hoef ik dan een keertje niet zelf in de keuken te staan. En als het zo uitkomt dekken we dan ook wel eens de tafel gezellig voor drie.” Andersom ziet Marry dat André zelf ook graag anderen helpt. “Met zijn kennis van telefoons en computers helpt hij regelmatig anderen weer uit de brand.”

En dan zijn er natuurlijk de vele vriendinnen van Anneke met wie zij onder meer via de wekelijkse gymclub nog altijd goed contact heeft. “Ook hier gooit corona weer roet in het eten maar als het straks maar weer even kan, rijdt mijn man mij weer naar Stervoorde. Meedoen met de gym lukt jammer genoeg niet meer, maar de hechte band met mijn vriendinnen hoef ik zo niet te missen. Gelukkig kan ik ook aardig met de tablet overweg en houden we dat contact onder meer via Facebook vast.” En als die tablet dan onverhoopt een keertje kuren heeft? “Dan heb ik nog altijd André in de buurt”, zegt Anneke, dankbaar glimlachend. “Die heeft het probleem dan zo gefixt.”

“Je probeert zolang mogelijk je eigen boontjes te doppen”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden