Voorzitter Hans Hulshof: "Op vrijdagavond schaken er nu nog alleen kinderen".
Voorzitter Hans Hulshof: "Op vrijdagavond schaken er nu nog alleen kinderen". (Foto: )

‘Kinderen krijgen schaakexamens’

  Nieuwsflits

Het Europese Hof heeft in 2018 beslist dat de schaaksport belastingtechnisch niet als sport wordt aangemerkt. Maar dat is dan ook alles. Volgens Hans Hulshof (59), voorzitter van Schaakgenootschap Rijswijk, is schaken wel degelijk een sport. Hij licht toe hoe de jonge jeugd op de vereniging wordt getraind en uiteindelijk een schaakexamen aflegt.

Nico Mos

Rijswijk - “Schaakgenootschap Rijswijk is een vereniging met zo’n 80 leden van wie 30 jeugdleden”, vertelt Hans. “We zijn zogezegd een middelgrote schaakvereniging. In de Haagse Schaakbond waar ook de buurgemeenten, Delft, Westland, Wassenaar en Voorschoten onder vallen, zijn er in totaal zo’n 1200 leden. De jeugd schaakt al vanaf zo’n zeven, acht jaar en soms zelfs nog jonger. De leden van ons genootschap zijn een ontzettend afwisselend gezelschap. Echt alles loopt door elkaar en dat is eigenlijk heel charmant”.

(Jeugd) examens

“Zelf heb ik mijn jeugd geschaakt tot ik ging studeren en heb het weer opgepakt toen ik het mijn eigen kinderen leerde”, legt Hans uit. “Ik herinnerde mij de boekjes van ‘hoe leer ik schaken’, van vroeger, maar nu is dat anders, beter gestructureerd.” Er is nu een hele lesmethode opgezet om kinderen te leren schaken. Dat wordt de Stappenmethode genoemd en gaat met werkboekjes van stap 1 t/m stap 6 en deels ook met lessen in klasjes. “Voor elke stap kun je examen doen. Daarvoor komt er een examinator. We hebben één leerling van 10 jaar die examen gaat doen in stap vijf: dat is best wel bijzonder.” Meestal slagen de kandidaten wel. Elke stap duurt ongeveer een half jaar tot een jaar. “De examens, die hier op de vereniging worden gedaan, zijn meestal stap één en twee en soms stap drie. Vanaf een jaar of 14 haken ze vaak af omdat ze iets anders gaan doen.” Een enkeling blijft hangen en stroomt door naar de senioren. “Het liefst zien we zo veel mogelijk jeugd doorstromen want er is best wel wat vergrijzing in de schaakwereld. Ook wordt er veel op internet geschaakt. Dat is redelijk “booming” maar niet in verenigingsverband”.

Vereniging

Hans is sinds september 2019 voorzitter van de vereniging. “De corona-uitbraak heeft heel veel impact”, geeft hij eerlijk toe. “We zijn noodgedwongen gestopt met de interne competitie voor volwassenen. Ook de externe competitie is stilgezet. Het is afwachten of en wanneer die wordt hervat. Op landelijk niveau regelt de KNSB dat en regionaal in onze regio de Haagse Schaakbond. Wij hebben hier twee avonden; dinsdag voor volwassen schakers en vrijdagavond voor de jeugd. Het enige wat nu nog doorgang mag vinden zijn de vrijdagavonden voor de jeugd. Er is wel door één van onze bestuursleden op internet een schaakcompetitie opgezet, maar dat is toch anders omdat je het sociaal gebeuren van de club mist. We zijn vooral ook een gezelligheidsvereniging met een bonte verzameling leden uit alle lagen van de samenleving, al zouden we wel graag nog wat meer vrouwelijke leden begroeten.”

“Er is een hele lesmethode opgezet”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden