Verloren december


Foto:

Verloren december

  Nieuwsflits

Hij draaide zijn felgroene Fiat Panda behendig in het laatst overgebleven parkeerplekje en stapte kwiek uit. Opende de achterklep van het autootje, pakte een driedelige bij bol.com gekochte krulstaf en schroefde deze behendig in elkaar. Nog even zijn mijter en Grote Boek vanaf de achterbank grissen en daar stond hij dan in vol ornaat: Sinterklaas anno 2020.

Ferry’s column

Als een lonesome cowboy moet hij op pad. Weliswaar te voet, want niet iedere hulpklaas kan op een witte schimmel verschijnen. Maar nog opvallender, deze klaas heeft geen enkel hulpje bij zich. Niemand om hem uit de auto te hijsen of het Grote Boek en de kolenzak met strooigoed mee te zeulen. Niemand om de baldadige lolbroek uit te hangen. Een beetje Sint moet vandaag de dag zelfredzaamheid hoog in het vaandel hebben staan.

Sint in stralend kerstdecor, het is even wennen.

De animo om de Goedheiligman te assisteren is kennelijk tot een dieptepunt gedaald. En geef die goedaardige kindervrienden eens ongelijk. Waarom het risico lopen door een of andere kickboksende activist op je stralende gebit getrapt te worden omdat je make-up hem of haar niet aanstaat. Maar wat is het alternatief? Als iedereen je in één oogopslag herkent, is de lol van het traditionele spelletje er gauw van af. Je doet het goed of je doet het dan maar niet.

Het is weer vroeg donker deze avond en de meeste huizen zijn gezellig verlicht. Dan valt opeens iets anders op. In veel woningen is de kerstboom alweer opgetuigd. Zelf ben ik nog van de ongeschreven wet ‘Sinterklaas eruit, kerstboom erin’ maar deze instelling gaat niet meer voor iedereen op. Sinterklaas dus in een decor van opgetuigde kunstsparren en kleurrijk verlichte en met kunstsneeuw volgespoten ramen. Ik moet er nog even aan wennen.

De kerst kriebelt eerder dan in andere jaren. Schijnt weer door corona te komen. Mensen hebben behoefte aan ‘eindelijk iets leuks’ en halen alvast wat decembersfeer in huis. Het doet mij denken aan al dat hamsteren eerder dit jaar; iedereen steekt elkaar aan en is bang mis te grijpen want voor je het weet is het uitverkocht. Of zou het toch komen uit angst dat winkels eerder gesloten worden omdat het veel te druk is geworden in onze winkelstraten?

De maand is amper begonnen maar voor mij is de lol er nu al af. Sinterklaasintocht afgeblazen. De normaliter gastvrije horeca potdicht, met kerst uit eten dus niet mogelijk. Gezellig thuis vieren met de hele familie? Ook lastig als we het kabinetsadvies van maximaal twee gasten braaf opvolgen. Vliegen naar het buitenland dan maar? Wordt dringend afgeraden. En het oudejaarsvuurwerk? Dat beperkt zich dit jaar tot het afsteken van massaal illegaal ingevoerde knallers en andere bommen. Het nieuwe normaal brengt me van slag. Nog een paar (koude) nachten en dan kan december 2020 snel de geschiedenisboeken in. Ik kan niet wachten.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden