Koningen van de Rock 'n Roll in boek


<p>Golden Earring is vanaf het eerste seizoen kind aan huis geweest in Toppop . Foto: Martin Reitsma</p>

Golden Earring is vanaf het eerste seizoen kind aan huis geweest in Toppop . Foto: Martin Reitsma

(Foto: Martin Reitsma)

Koningen van de Rock 'n Roll in boek

  Nieuwsflits

Onlangs kwam het boek 50 jaar Toppop uit. In dit boeiende boek lees je het verhaal van het populairste popprogramma ooit op de vaderlandse tv. Ook de rock-koningen van de lage landen: Golden Earring en hun bassist; Rinus Gerritsen krijgen een prominente plek in het aantrekkelijke boek van auteur Tom Steenbergen. Barry Hay woonde jaren in Rijswijk en ook de mannen van zijn band traden graag op in de Rijswijkse Schouwburg waar het publiek zo enthousiast reageerde.

Martin Reitsma

Rijswijk - ‘Hé, Hé, Hé AVRO’s Toppop!’ 18 jaar lang rond 19.00 uur knalde de aanstekelijke herkenningstune van het popprogramma de huiskamers in. Rijswijkse tieners en twens zaten gekluisterd aan de buis om maar niets te missen van alle optredens. De dag na de uitzending togen velen naar de platenwinkels om die begeerlijke single zelf te aan te schaffen. Alle seizoenen komen in het boek voorbij en natuurlijk komen mister Toppop Ad Visser: ‘Toppop is nationaal erfgoed’. en danseres Penney de Jager aan het woord, net als bedenker en regisseur Rien van Wijk en vele andere Toppop-prominenten.

Het boek is een ware ‘trip down memory lane’ naar je jeugd met boeiende, leuke en opmerkelijke verhalen en maar liefst 300 foto’s, waarvan een aantal die nooit eerder zijn gepubliceerd. Naast Golden Earring worden tal van grote (inter)nationale muziekact’s voor het voetlicht gebracht.

Golden Earring zit maar liefst 25 keer in Toppop. Golden Earring is vanaf het eerste seizoen kind aan huis geweest in Toppop. Al in de tweede uitzending, september 1970, stond Golden Earring op nummer 1 met Back Home. Deze clip, werd opgenomen in de Scheveningse duinen. Rinus Gerritsen over die tijd: “Ja we hebben vaak in Toppop gestaan. Wat ik me kan herinneren is dat we Radar Love voor het programma hebben opgenomen in het Haagse Zuiderpark Openlucht Theater. Deze ultieme car-classic werd tijdens concerten moeiteloos uitgebouwd tot een ware show waarbij de bandleden excelleren in respectievelijk basgitaar en drumsolo’s en waarbij Cesar over zijn drumstel heen sprong. Rinus: “we kennen elkaar door en door; we zijn met elkaar opgegroeid en kunnen elkaars karakter uittekenen. Ik denk wel eens ‘heb ik dat allemaal meegemaakt’? “Ja, dan ga je het ook weer zien als iets heel moois en bijzonder” gaat hij verder. “Op het podium blijven de teksten voor mij onderbelicht. Je gaat helemaal op in die ene basriff, concentreert je op die groove. Als die twee - Barry en George - dan gaan zingen dan ontgaan de teksten me nogal eens. Als ik die dan teruglees dan denk ik: wat een goede teksten zijn dat eigenlijk!” Zijn volledige verhaal en dat van zijn band is in het Toppop boek te lezen. 50 Jaar Toppop is een uitgave van Universal Music Books en wordt gedistribueerd door Uitgeverij Luitingh Sijthoff. ISBN:9789024593767

Het boek is verkrijgbaar in de boekhandel, bij Bol. com of via Museum RockArt: https://www.rockart.nl

‘Heb ik dat allemaal meegemaakt?’

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden