Rouw ook van belang bij dementie


<p>Uitvaartverzorgster Nancy van Buuren: &quot;Ook voor een naaste met dementie is het belangrijk afscheid te kunnen nemen.&quot;&nbsp;</p>

Uitvaartverzorgster Nancy van Buuren: "Ook voor een naaste met dementie is het belangrijk afscheid te kunnen nemen." 

(Foto: Henk Ros)

Rouw ook van belang bij dementie

  Nieuwsflits

Netwerken, verkopen, targets halen. Nancy van Buuren deed dit 20 jaar lang voor diverse kranten waaronder ook Groot Rijswijk, voordat zij in 2014 tot het besef kwam dat er meer was in het leven. Nancy maakte een overstap naar de uitvaartbranche en deed via opleidingen en haar vrijwilligerswerk in het hospice waardevolle ervaringen op in het totale proces van afscheid nemen, de dood en de uitvaart. Dit jaar zette zij de volgende stap en startte als freelance uitvaartverzorgster met Van Buuren Uitvaart, dat zich specialiseert in de uitvaartbegeleiding bij mensen met dementie.

Emile Verdegaal

RIJSWIJK - Voordat ­Nancy werkzaam was bij diverse uitvaartondernemers volgde zij met succes de STIVU-opleiding. Als inmiddels register uitvaartverzorgster met RU achter haar naam volgde zij hierna de opleiding verlies en rouwverwerking bij de Academie Integrale Menswetenschappen in Utrecht. Aansluitend bekwaamde zij zich via een training in samenwerking met Alzheimer Nederland tot Dementie Vriendelijke Uitvaartverzorger waarvoor zij sinds 2018 is gecertificeerd.

“Eén op de vijf mensen wordt geconfronteerd met dementie, een cijfer dat alleen maar verder groeit. Het gevolg is ook dat bij uitvaarten steeds vaker een nabestaande met dementie betrokken is. Familieleden vragen zich af hoe zij hiermee moeten omgaan. Is het wel wenselijk of mogelijk iemand met dementie deel te laten nemen aan het afscheid of de uitvaart? Angst en schaamte spelen vaak een rol.”

Toch is het voor mensen met dementie erg belangrijk afscheid te nemen. Nancy begeleidt en ondersteunt hierbij. “Door goed te luisteren naar de wensen kun je vervolgens op zoek naar een passende manier waarop ook een nabestaande met dementie aan het rouwproces kan deelnemen. Daarvoor is op voorhand geen sluitend advies te geven, elke situatie is anders. Is een naaste met dementie bijvoorbeeld wel gebaat bij een drukbezochte bijeenkomst? Tegelijkertijd mogen ook de overige nabestaanden niet uit het oog worden verloren. In zo’n situatie kun je bijvoorbeeld kiezen voor een afscheid in twee fases zodat alle betrokkenen op volwaardige wijze deelnemen.”

Als freelance uitvaartverzorgster wil Nancy nabestaanden ontzorgen. “Ik werk samen met verschillende uitvaartondernemingen in de regio. Per situatie adviseer ik nabestaanden welke onderneming het beste aansluit bij hun specifieke wensen en zet daarna de uitvaart in gang. Afscheid nemen is veel meer dan een uitvaart alleen. Het is mijn taak hieraan op steeds weer passende wijze invulling te geven.”

Nancy zou graag zien dat de dood veel meer bespreekbaar wordt. “Afscheid moet iets van onszelf worden. Waarom denken we wel lang na over onze trouwlocatie en stellen we ons afscheid tot het allerlaatste moment uit? Ik wil daar graag bij helpen en dat kan al beginnen met een vrijblijvend gesprek. Het zou mooi zijn als we meer en op tijd gaan nadenken hoe ons afscheid moet worden ingevuld en dan op een manier die je zelf graag wilt.”

Ferry de Gaal
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden