Ace Sánchez, schrijfster én uitgeefster


<p>Schrijfster Ace S&aacute;nchez besloot haar eigen boeken uit te geven. &quot;Ik wil mijn verhalen zo naar een breder publiek brengen.&quot;</p>

Schrijfster Ace Sánchez besloot haar eigen boeken uit te geven. "Ik wil mijn verhalen zo naar een breder publiek brengen."

(Foto: Emile Verdegaal)

Ace Sánchez, schrijfster én uitgeefster

  Nieuwsflits

Als baby zat Ace Sánchez op schoot bij haar grootmoeder als die de Nederlandstalige krant voorlas aan haar Spaanse grootvader. Lezend wees grootmoeder elk woordje aan en baby Ace las en luisterde aandachtig mee. De liefde voor taal werd zo met de paplepel ingegoten. Ace liet dat nooit meer los en schrijft al vanaf haar jeugd gedichten, liedjes en verhalen waarin mens en dier een speciale plaats innemen. Inmiddels gaf zij vier boeken uit, geheel in eigen beheer.

Emile Verdegaal

RIJSWIJK - Waar de school-etuis van andere kinderen uitpuilden met kleurpotloden, zat die van Ace Sánchez vol met balpennen. "Schrijven doe ik al van kinds af aan", vertelt Ace in haar knusse woning in de Rijswijkse Bomenbuurt. "Veel gedichten, liedjes, maar ook verhalen die zomaar in mij opkomen. Altijd voor mijn plezier. Totdat ik een paar jaar terug steeds vaker het advies kreeg 'iets' met mijn verhalen te gaan doen. Een zoektocht naar een uitgever strandde en uiteindelijk besloot ik boeken in eigen beheer uit te gaan geven. Vier titels staan er inmiddels op mijn naam, allemaal verkrijgbaar in de boekhandel."

Met 'Goudstipje' zette Ace haar eerste bescheiden stapjes in de uitgeverswereld. Hoewel bescheiden? De recensies waren meteen lovend. "Goudstipje draait om een lieveheersbeestje dat uiterlijk afwijkt en daardoor geplaagd wordt. Dit verhaal begon ooit bij mijn kleine nichtje. Zij leerde schrijven door alles af te kijken van haar grotere zus. Probleem was dat ze alles in spiegelbeeld overnam en het zo ook opschreef. Eenmaal op school gaf dat problemen. Het verhaal van mijn nichtje gaf mij de inspiratie voor dit vrolijke voorleesboek, dat scholen nu gebruiken als onderdeel van het pestprotocol. Het vervolg 'Sproetje' gaat over een lapjeskat die op dieet moest. In dit verhaal worden problemen zoals obesitas en dyslexie met veel humor verwoord."

Maar Ace kan veel meer getuige haar boeiende reeks over Moeder Aarde, gericht op de iets oudere lezer. "Het eerste deel 'Onzichtbaar' vertelt over rampen veroorzaakt door Moeder Aarde. Als levend karakter gebruikt zij een groep overlevenden om orde in de chaos te scheppen. Jongeren en volwassenen komen in spannende en herkenbare situaties terecht. Actie is nodig, maar Moeder Aarde laat wel duidelijk merken wie de baas is." Aangemoedigd door de mooie reacties besloot Ace snel ook het vervolg 'Ongeneeslijk' uit te geven. "In dit boek worden lezers meegezogen in opnieuw een spannend avontuur met een duidelijke boodschap."

Schrijven of uitgeven, als Ace naar haar voorkeur wordt gevraagd reageert zij ogenblikkelijk: "Het eerste! In schrijven ligt mijn grote passie, zelf uitgeven doe ik om mijn verhalen naar een breder publiek te kunnen brengen. Ik heb nog verschillende mooie scripts klaarliggen. Met de opbrengst van mijn eerste boeken wil ik deze zo snel mogelijk uitgeven en bij de lezer zien te krijgen." Schrijven, uitgeven, schrijven dus. Voor Ace Sánchez is het een cirkel geworden die niet meer stopt.

"Ik kreeg het advies 'iets' met mijn verhalen te doen"

Ferry de Gaal
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden