<p>Frans Holtkamp met het bijzondere boek &#39;Huis te Lande, vrouwen in de tuinbouw&#39; wat op 20 oktober gepresenteerd zal worden. </p>

Frans Holtkamp met het bijzondere boek 'Huis te Lande, vrouwen in de tuinbouw' wat op 20 oktober gepresenteerd zal worden.

(

Foto: Fam. Holtkamp

)

Bijzonder boek over 'Huis te Lande'

  Nieuwsflits

Op 20 oktober zal een bijzonder historisch boek worden gepresenteerd op een bijzondere, groene locatie namelijk het Bomencentrum Nederland in Baarn. Het boek is geschreven door de Rijswijker Frans Holtkamp, actief lid van de Historische Vereniging Rijswijk (HVR). In 'Huis te Lande, vrouwen in de tuinbouw' vertelt Frans over de de bijzondere aspecten van deze eerste middelbare tuinbouwschool voor meisjes in Nederland, gelegen in Rijswijk

Door Robbert Roos

Rijswijk - Tijdens zijn werk voor de HVR spreekt Frans veel verschillende mensen. Na een tip kwam hij in gesprek met Ant Post, inmiddels 98 jaar en toentertijd de derde directrice van de tuinbouwschool. "Zij had veel boeiende verhalen waardoor ik dacht; wat een bijzondere school. Daar wil ik meer over weten." Hij ging op onderzoek uit, deed jarenlang onderzoek in o.a. het Nationaal Archief in Den Haag en het Stadsarchief in Delft en kwam zodoende tot een manuscript met historische betekenis. Omdat oprichtster Jacoba Hingst vanaf het de oprichting van de school direct startte met het aanleggen van een archief is veel informatie bewaard gebleven. Frans: "Het boek beschrijft de geschiedenis van de school vanaf de start in 1907 en is rijk geïllustreerd met originele foto's en stukken uit het archief." Zo ontstaat een boeiend tijdsbeeld, dat tegelijkertijd de ontwikkeling van het tuinbouwonderwijs uit die jaren laat zien. Vrouwen werden in die tijd geen tuinder, maar kozen meer de creatieve kant van het groen, bijvoorbeeld door tuinen voor anderen te ontwerpen. "Het was voor die tijd echt een bijzondere opleiding", vertelt Frans. "De school en de opleiding hebben zeker bijgedragen aan een betere positie voor vrouwen in dit vakgebied." Frans Holtkamp is bijzonder trots op het eindresultaat. "Om tot de uitgave te komen heb ik samen met oud-docent Tonny Speetjens-Post, oud-leerling Julia Voskuil en adjunct-directeur Jan Weideveld een projectgroep gevormd. Dankzij die samenwerking en bijdragen van sponsoren, relaties en de Stichting Rijswijkse Historische Projecten is het ons gelukt dit bijzondere boek uit te geven."

Informatie en contact

Het boek 'Huis te lande - vrouwen in de tuinbouw' is een uitgave van de Stichting Rijswijkse Historische Projecten (SRHP). Wilt u meer informatie over het boek of de schrijver, neem dan contact op via fransholtkamp7@gmail.com De bijeenkomst in Baarn start om 13.30 uur. Historica Els Kloek, bekend van '1001 vrouwen in de 20ste eeuw' zal het boek tijdens de presentatie in het historisch perspectief van de vrouwenemancipatie plaatsen.

'Het was voor die tijd een bijzondere opleiding'

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden