Foto:

Draagvlak

  Nieuwsflits

Wat een ellende in die Griekse vluchtelingenkampen. In navolging of gekopieerd van andere gemeenten wees ook onze lokale GroenLinks-fractie de gemeente Rijswijk op haar verantwoordelijkheid. Het pleidooi van GroenLinks om een deel van de getroffen vluchtelingenkinderen in veiligheid te brengen was echter, hoe goedbedoeld ook, bij voorbaat kansloos en dus overbodig. En zorgde op de sociale media voor het (on)nodige tumult.

Iedereen kent intussen de beelden van de vele vluchtelingen die al jaren onder erbarmelijke omstandigheden vastzitten in Griekse kampen. De recente brand in het opvangkamp Moria maakte de situatie er ook weer niet beter op. Voor onze GroenLinks-fractie reden het Rijswijkse college te vragen de oproep van Nederlandse artsen te ondersteunen om vluchtelingenkinderen uit Griekenland snel een veilige plek te bieden.

Rijswijk kon zich van haar mooie kant laten zien

De actie bleek tevergeefs, GroenLinks kreeg nul op rekest. De oproep leverde de fractie op de sociale media weliswaar verschillende dikke duimpjes omhoog op, maar er waren ook veel tegengeluiden. Met argumenten als Nederland is al overvol, woningnood, geen werkgelegenheid - luxeproblemen vergeleken met de leefomstandigheden in de opvangkampen - werd soms fel uitgehaald naar het plan van GroenLinks. Al met al kwam de aanpak het lokale draagvlak voor dit probleem niet ten goede.

En dan lees ik opeens over de vrijwilligersorganisatie Because We Carry. Die begrijpen al langer dat het vluchtelingenprobleem om een Europese oplossing vraagt, dat het kleine Nederland niet alle wereldproblemen kán oplossen en dat je zeker in deze verkiezingstijd van de landelijke politiek per saldo niet veel mededogen voor vluchtelingen hoeft te verwachten. Maar niets doen is geen optie voor deze club en kort na de Moria-brand bedacht zij de actie '15.000 slaapzakken voor Moria'. Want vluchtelingen zijn volgens de initiatiefnemers op dit moment het meest gebaat bij een goede slaapzak, waar zij ‘s nachts in kunnen slapen en overdag op kunnen zitten.

De organisatie vroeg eerst clubs, verenigingen en andere groeperingen te helpen. De animo om mee te werken was groot, binnen afzienbare tijd waren verdeeld over het land 24 inzamelplekken ingericht. Die op hun beurt zochten weer ‘tusseninzamelaars’, die hun eigen kleinere inzamelacties hielden. Dat systeem werkte zo goed dat het de vrijwilligers binnen de kortste keren lukte de benodigde 15.000 slaapzakken bij elkaar te sprokkelen. Wat een enthousiasme.

Deze mooie actie van Because We Carry heeft Rijswijk helaas niet bereikt. Terugkijken is altijd makkelijk maar wat een kans heeft met name GroenLinks met haar grote aanhang en achterban hier laten liggen. Wat een mogelijkheid een idee te lanceren waarvoor heel Rijswijk wél te porren was. En zo ook draagvlak voor de vluchtelingenproblematiek te creëren in plaats van - onbedoeld - tegenstellingen aan te wakkeren. Jammer, Rijswijk had zich van haar mooie kant kunnen laten zien. Overigens, ik had ook nog wel een slaapzak klaarliggen.

Ferry's column

Ferry de Gaal
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden