<p>Initiatiefnemer Wilbert van Bijlert (rechts op de foto) gaf een groepje belangstellingen een voorproefje van zijn leerzame buurtwandeling. Foto: Emile Verdegaal</p>

Initiatiefnemer Wilbert van Bijlert (rechts op de foto) gaf een groepje belangstellingen een voorproefje van zijn leerzame buurtwandeling. Foto: Emile Verdegaal

Pasgeld trots op eigen buurtwandeling

  Nieuwsflits

Wie Delft verlaat via de Kolenhavenbrug (voorheen Calvé-bruggetje), komt Rijswijk via de buurten Pasgeld en Elsenburg binnen. Dit driehoekige gebied tussen de Lange Kleiweg en de Vliet telt (nu nog) 500 woningen en loopt door tot de A4. Met haar historische buitenplaatsen, tuinderijen en mooie weidelandschappen herbergen de twee buurten een bijzondere geschiedenis. Om iedereen hiermee kennis te kunnen laten maken is de wandeling Elsenburg en Pasgeld samengesteld. Afgelopen zaterdag tijdens de Open Monumentendag werd deze officieel geopend door de Rijswijkse cultuurwethouder Johanna Besteman.

Emile Verdegaal

RIJSWIJK - Initiatiefnemer van de wandeling is buurtbewoner Wilbert van Bijlert. “Ik heb mij de afgelopen jaren in de geschiedenis van Pasgeld, Elsenburg en ‘t Haantje verdiept en hierover een aantal artikelen geschreven in ons buurtblad De Drassige Driehoek. Het verhaal is echter niet alleen voor buurtbewoners interessant. Met deze wandeling hopen wij nu ook andere belangstellenden te bereiken en te vertellen over het boeiende verleden van deze mooie buurt.”

De wandeling is opgenomen in de gratis app ‘Rondje Rijswijk’ van de Historische Vereniging Rijswijk. HVR-secretaris Wim Dammers was dan ook bij de opening aanwezig en complimenteerde de makers met het prachtige resultaat. “Een welkome aanvulling op de andere wandelingen en fietstochten in onze gemeente. De wandeling Elsenburg en Pasgeld telt 26 stops waar telkens een stukje geschiedenis wordt verhaald. Schitterende foto’s maken het verhaal compleet.”

Trots is ook secretaris Michelle Ruymbeke van De Drassige Driehoek. “De wandeling is mede samengesteld op basis van de gedetailleerde inbreng van oudere buurtbewoners, van wie sommigen al hun hele leven hier wonen. Hun herinneringen geven een extra dimensie aan het verhaal over deze buurt. Liefhebbers hoeven overigens niet tot het voorjaar te wachten, ook in de herfst is het hier heerlijk genieten van de prachtige natuur.”

Voor wethouder Johanna Besteman stond al snel vast dat deze nieuwe wandeling naadloos aansluit bij het thema ‘Leermonumenten’ van de Open Monumentendag. “De wandeling voert langs Rijswijkse plekken die ons veel kunnen leren uit de Rijswijkse culturele historie. Het initiatief is ook een bewijs van de grote betrokkenheid die deze buurt nog altijd eigen is. Ik wil alle bewoners die aan de samenstelling hebben meegewerkt bedanken dat zij ons dit leerzame inkijkje in hun buurt hebben gegund.”

‘Rondje Rijswijk’ is te downloaden via Google Play en de App Store. De wandeling is voor jong en oud en start bij Herberg Vlietzigt aan het Jaagpad 7 in Rijswijk. De 3 kilometer lange tocht duurt ca. 1 uur. “Maar”, waarschuwt Wilbert van Bijlert, “dan moet u tijdens het wandelen niet toevallig een van de (oudere) buurtbewoners tegenkomen. Want die zal immers graag de tijd nemen u nog veel meer te vertellen over de rijke geschiedenis van dit unieke stukje Rijswijk.”

Boeiend verhaal gebaseerd op herinneringen buurtbewoners

Ferry de Gaal
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden