Logo grootrijswijk.nl


Wethouder Lugthart mag als openingshandeling het koordje doorknippen. Foto Peter Petit
Wethouder Lugthart mag als openingshandeling het koordje doorknippen. Foto Peter Petit

Van tochtige hal naar warme kamer

  Human Interest

Door Peter Petit

Sinds afgelopen vrijdag hebben de bewoners van de 108 tellende appartementen Prins Constantijnflat aan de Rijswijks Florence Nightingalestraat de beschikking over een unieke, gezamenlijke woonkamer. De opening werd verricht door Björn Duncan Lugthart, wethouder van sociale zaken die tijdens zijn openingstoespraak alle credits gaf aan Peter Salome, samen met zijn vrouw Karin, de drijvende kracht achter dit huiskamerproject.

Rijswijk - Tot voor kort vonden de gezamenlijke activiteiten van de bewoners van de flat (70 procent van de bewoners is 65 jaar en ouder) terecht beneden, in de hal van het gebouw. Dat was niet de ideale locatie om bijeen te komen. Volgens Salome, al dertien jaar woonachtig in de flat en lid van de technische commissie, was het in de herfst en winter niet fijn toeven in de hal. "Het was er tochtig. In de herfst en winter werd het al gauw koud met als gevolg dat veel bewoners ziek werden en bovendien waren er ook nog eens geen sanitaire voorzieningen." Geen wonder dan ook dat de bewoners enthousiast reageerden toen destijds tijdens een ledenvergadering werd voorgesteld om de activiteiten te verplaatsen naar een andere plek binnen de Prins Constantijnflat.

Er stond nog een appartement leeg, op de derde etage. Mevrouw Iet Soufreu, bewoonster van dit appartement, was drie jaar geleden overleden en woonstichting Vidomes stelde voor deze ruimte als gezamenlijke huiskamer in te richten. De kosten van huur en inrichting van het appartement worden betaald door de zogenaamde 'antenne-inkomsten', het geld dat telecomproviders betalen voor de huur van het dak. Van subsidie is dus geen sprake. In zijn openingstoespraak sprak wethouder Lugthart van een uniek project dat zeker navolging verdient en roemde hij initiatiefnemer Salome en de vele vrijwilligers en sponsoren zonder wiens steun deze huiskamer er nooit was gekomen. De huiskamer is nu al een project op trots op te zijn.

In de huiskamer kunnen de bewoners terecht voor hun kopje koffie, kunnen ze klaverjassen, schaken, televisie kijken en binnenkort ook eten en koken dankzij de financiële steun van AH XL in de Bogaard. Het huiskamer project heeft vooral een sociale functie. "Er zijn bewoners die je helemaal niet ziet", aldus Salome die juist deze categorie met zijn initiatief over de streep wil helpen. Salome hoopt dat ook de jongere bewoners van de flat de weg naar de gezamenlijke woonkamer zullen vinden. Na een jaar zal het huiskamerproject worden geëvalueerd.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox