De oude Rijswijksche Couranten zijn wel heel belangrijk voor de projectgroep Herenstraat
De oude Rijswijksche Couranten zijn wel heel belangrijk voor de projectgroep Herenstraat (Foto: Frans Limbertie)

De geschiedenis van de Herenstraat

  Historie

Frans Limbertie

Op zoek naar beeld en verhaal

Planning is voorjaar 2020! Dan is er in Museum Rijswijk een expositie te zien over de middenstand in de Herenstraat. Het handelt om de periode 1913-1950. Op initiatief van conservator Arjan Kwakernaak zijn vier vrijwilligers bezig om van alles te verzamelen over deze unieke straat. "Met veel plezier spitten we hier een hoop kranten door."

Rijswijk - Ze komen trouw elke dinsdagmorgen bij elkaar: Freddy Pondman, Anja Groenewegen, Huub Klunder en Siger Bos. Zo maar een paar van alle vrijwilligers van het museum die zich met hart en ziel inzetten voor de kunst en cultuur in Rijswijk. Met z'n viertjes hebben ze zich gestort op het project 'rondom de Herenstraat'. "We waren al langer bezig met het digitaliseren van beeldmateriaal, toen conservator Arjan Kwakernaak met het idee kwam van het in kaart brengen van de oude middenstand in de Herenstraat. Hij peilde ons of wij er wat voor zouden voelen om hiermee aan de slag te gaan. We vonden we het meteen een fantastisch idee," vertelt Huub.

Kort na de zomer werd gestart met het verzamelen van informatie uit de eerste vijftig jaar van de vorige eeuw. Freddy: "Arjan wil met deze tentoonstelling een historisch perspectief bieden over de Herenstraat, gecombineerd met mooie en leuke verhalen. Hiervoor gebruiken we de oude Rijswijksche Courant, vanaf 1913 tot 1950. Hier allemaal in boekvorm aanwezig. Dit zijn onze bouwstenen. We letten speciaal op de advertenties van de winkels in de Herenstraat. Zo kunnen we dan per nummer alles in kaart brengen. Bijvoorbeeld wat voor soort winkels er nu precies op bepaalde locaties hebben gezeten en wat het verloop ervan is."

Een van de andere bronnen die het viertal raadpleegt is de site Delpher. "Een fantastische digitale database met miljoenen pagina's uit kranten, tijdschriften en boeken," zegt Freddy. "Het gaat terug tot ongeveer 1650. Uniek en bovendien zeer interessant om doorheen te bladeren." Alle info die wordt verzameld krijgt Huub aangeleverd. Hij maakt per pand en huisnummer een aparte map en de bronnen die zijn gebruikt.

Ze hebben inmiddels al aardig wat verzameld en hoeven nog maar vijf jaargangen door te lopen. Anja heeft onlangs een mooie vondst gedaan. In een van de oude Rijswijksche Couranten stonden foto's van interieurs van diverse winkels uit de buurt. "We zijn nu aan het uitzoeken welke precies van de Herenstraat zijn," zegt Huub. Daarnaast zijn er foto's uit de beeldbank en kan geput worden uit het archief van de Historische Vereniging Rijswijk. "Mijn goede neef Jaap Nieuwmans, helaas in november overleden, was een Rijswijker pur sang en wist veel over deze buurt. Hij heeft ons nog veel informatie verstrekt. Het is een megaklus, maar het enthousiasme voedt onze nieuwsgierigheid. Steeds weer nieuwe dingen tegenkomen en zien hoe alle stukjes in elkaar vallen, dat is waar we het voor doen. Alle informatie over de oude Herenstraat is hier van harte welkom."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden