Altijd grote pret voor jongeren bij de scouting
Altijd grote pret voor jongeren bij de scouting (Foto: Frans Limbertie)

'Scouting is een manier van leven'

  Historie

Op 18 februari 1937 nam mevrouw van Ravenstein het initiatief om een scoutinggroep in Rijswijk op te richten. Tachtig jaar later houden haar navolgers nog steeds met veel passie en plezier Scouting De Hoeve in stand.

Door Frans Limbertie

Rijswijk - Afgelopen zaterdag werd dit jubileum gevierd met een reünie. Tegenwoordig huist Scouting de Hoeve aan de groenzoom Eijkelenburg, Groeneveld 66. Voorzitter van de club is Dorien van der Deijl. Ed de Leur loopt hier al sinds 1971 rond en beheert het huidige clubhuis. Daarnaast weet hij ook alles van de club. "Ik beheer min of meer het erfgoed van de vereniging," laat hij weten. Dorien vertelt: "Op het pleintje in Oud Rijswijk, tegenover de kerk, zijn we onder de naam Groep Twee opgericht. Rijswijk heeft nog vijf andere scoutinggroepen, maar wij zijn de oudste." Ed corrigeert haar snel: "Bijna, we zijn de op één na oudste. De Rijswijkse Meeuwen Watergeuzen stammen uit 1932." Op haar twaalfde jaar kwam Dorien bij de club terecht. "Scouting is echt een manier van leven," zegt ze enthousiast. "Zelfs al ben je niet meer actief, je blijft er altijd mee verbonden. Het buitenleven, kamperen, survivaltochten uitzetten, het was er vroeger al en het is er nog steeds. De bedoeling van scouting is dat iedere leeftijdsgroep z'n eigen uitdaging heeft en leert hoe daar mee om te gaan. Iedereen heeft z'n kwaliteiten en die benutten we. Samen dingen doen en regelen, zodat je op jonge leeftijd al leert hoe een groepsproces werkt. We lijken soms in bepaalde dingen een beetje militaristisch, maar ik wil benadrukken dat dit beslist niet zo is. We doen het allemaal voor ons plezier en iedereen moet zich er prettig bij voelen."

Het natuurgebied is bekend scoutingterrein. Hier worden kampen opgebouwd met vaak niet meer dan een waterkraan en toilet. "Op de een of andere manier blijven jongeren dit leuk vinden," geeft Dorien aan. Vanaf welke leeftijd kun je eigenlijk actief lid worden? "Vanaf je vierde al. Je begint bij de Bevers en daarna volgt een heel traject. Op je achttiende wordt je Stam, en is het mogelijk om door te groeien naar een leidinggevende functie."

In 1983 hebben de clubleden de schouders eronder gezet en is dit clubhuis gebouwd. Twee jaar geleden is besloten onder de naam Scouting De Hoeve door te gaan. De club telt 137 leden. Iets waar men bijzonder trots op is. "Nieuwe aanwas blijft uiteraard van harte welkom," zegt Dorien.

Wethouder Björn Lugthart heeft namens de gemeente Rijswijk een cheque van maar liefst 300 euro aangeboden. Die gaat goed besteed worden. Ter nagedachtenis aan oprichtster Van Ravenstein, wordt een bankje met haar naam erop gemaakt.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden