Oudere jongeren organiseren reünie

  Historie

Op zaterdag 7 oktober wordt in Don Bosco Rijswijk een reünie gehouden voor bezoekers, vrijwilligers en oud-medewerkers van het jongerencentrum uit de jaren zeventig. Het centrum speelde toen een belangrijke rol op het gebied van jongerenwerk in de regio. Ondanks dat het jongerencentrum in de oude villa niet meer bestaat, is er genoeg reden om in gesprek te gaan met drie van de organisatoren: Henny Koot, Chris Beenhakkers en Debbie Zomerschoe. Een verhaal over het ontstaan en de glorietijd van Don Bosco. "We hadden een aantal druk bezochte activiteiten. Taekwon-do, schilderen, fotografie en video, het maandblad Ktakth (Haags voor Contact), Kreja, zeefdrukken, metaal bewerken en zelf heb ik jarenlang jazzballet gegeven. En al die bandjes hier."

Rijswijk - “Al 65 jaar is Don Bosco actief in Rijswijk en de Haagse regio”, vertelt Henny Koot. Henny (76) is Salesiaan en werkt al vele jaren in Rijswijk. “Aanvankelijk was er alleen het jeugdcentrum. Eerst in een houten barak, maar die is helaas bij een brand verloren gegaan. Later werd het huidige stenen gebouw op nummer 26 in gebruik genomen. In de naastgelegen villa Den Burgh was een internaat gehuisvest, maar in 1969 werd het internaat gesloten en stond het gebouw leeg. In diezelfde tijd, we hebben het dan over de jaren zestig, kwamen jongeren in beweging. Nozems op brommers door de stad en hippies met een gitaar op het strand. Een alternatieve jongerencultuur kwam op gang en ze gingen op avontuur en trokken door heel Europa”.

“Het waren de eerste ‘backpackers’", vult Chris Beenhakkers (63) aan. Sinds het begin van het jongerencentrum is Chris als vrijwilliger betrokken geweest bij het werk van Don Bosco. Chris: “Het was de zomer van 1969 en veel jongeren sliepen op het strand. Maar dat mocht natuurlijk niet, dus werden er acties georganiseerd om die jongeren onderdak te bieden. Pater Harrie Kanters was toen directeur van het internaat en hij was heel geïnteresseerd in deze jongerenbeweging. Hij kon de jongeren onderdak bieden, want het internaat stond toch leeg. Met busjes werden de mensen van het strand gehaald en in Don Bosco ondergebracht.”

Henny Koot: “Dat was wel een heel bijzondere situatie. Jongeren uit verschillende wijken; Spoorwijk, Laakkwartier, Molenwijk én Rijswijkers die allemaal samen kwamen in één centrum." “En vergeet alle andere activiteiten niet”, vult Debbie Zomerschoe aan. Zij is van halverwege de jaren zeventig tot 1984 als vrijwilliger actief geweest in het centrum. “We hadden een aantal druk bezochte activiteiten. Taekwon-do, schilderen, fotografie en video, het maandblad Ktakth (Haags voor Contact), Kreja, zeefdrukken, metaal bewerken en zelf heb ik jarenlang jazzballet gegeven. En denk aan alle bandjes die hier hun oefenruimte hadden. We boden onderdak aan wel 19 bands. De afspraak was dat ze dan ook één keer per jaar zouden optreden. Daar zijn de popfestivals weer uit voort gekomen die we dan organiseerden. Hier op het grasveld voor het gebouw. Met bekende bands zoals Rene and the Alligators, Rockin Martin and his Delta’s, Herman Brood of Big Fat John Russell. En iets heel anders; wat denk je van al die relaties die hier zijn ontstaan? Tijdens het opruimen van het archief kwamen we een plakboek met tientallen verlovings- trouw- en geboortekaartjes tegen van mensen die elkaar hier hebben ontmoet. Alleen al voor die mensen moet het jongerencentrum een onuitwisbare indruk hebben achtergelaten”, zegt Debbie lachend.

Het pionierswerk van de Salesianen werd zo’n succes dat ‘professionalisering’ nodig bleek. Er werden subsidies aangevraagd, een boekhouding opgezet. Er kwamen beroepskrachten, jongerenwerkers die een opleiding Cultureel Werk hadden gevolgd aan de Sociale Academie. Een salarisadministratie, personeelszaken, facilitaire zaken. Don Bosco werd mede gesubsidieerd door de gemeenten Den Haag en Rijswijk. Zij stelde als voorwaarde dat er een onafhankelijk bestuur zou komen. Don Bosco werd volwassen.

De reünie wordt gehouden op zaterdag 7 oktober van 14:00 tot 18:00 uur in het Don Bosco Centrum aan het Julialaantje 26 in Rijswijk. De bijdrage bedraagt € 5,- per persoon. Kijk op www.facebook.com/donboscoburcht of mail donboscoburcht@gmail.com

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden