Olamide en Mischa zijn klaar voor finale Rijswijk Talent Award 2019!
Olamide en Mischa zijn klaar voor finale Rijswijk Talent Award 2019! (Foto: Frans Limbertie)

Rijswijk in de ban van Talent Award

  Cultuur

Frans Limbertie

Olamide en Mischa Klaar voor finale

Dat het in Rijswijk bulkt van muzikaal talent hebben we de afgelopen twee jaar al gezien en gehoord. Maar de talenten zijn nog lang niet op en aangezien de derde editie van Rijswijk Talent Award er volgende week weer aankomt, stellen we alvast twee van de dertien finalisten voor.

Rijswijk- Olamide is één van de dertien kandidaten die hoopt op 5 oktober de avond winnend af te sluiten. Ze oogt ouder en volwassener dan ze is met haar veertien jaar. Acht jaar geleden kwam ze samen met haar familie vanuit Gambia hier naartoe. "Sinds de brugklas ben ik bezig met muziek en voel ik dat het steeds beter gaat," zegt ze. Olamide maakt haar eigen composities. "Ik gebruik hiervoor mijn keyboard, maar ik speel niet zo heel goed hoor," verontschuldigt ze zich. "Meestal als ik er speciaal voor ga zitten wordt het componeren lastig omdat ik er dan teveel over nadenk. Het moet spontaan vanuit mijn hart komen. Als ik het deuntje eenmaal heb, ga ik de akkoorden erbij zoeken." Hoe kunnen we Olamide's muziek omschrijven? "Ik speel verschillende stijlen, zegt ze. "Ligt er helemaal aan hoe ik mij op dat moment voel. Rock, ballads, maar ook dancesongs zitten in mijn repertoire. In mijn teksten gebruik ik veel metaforen, dat vind ik mooi." Olamide zingt in het Engels omdat ze zich beter in die taal kan uitdrukken. Ze heeft ook een beetje plankenkoorts wat betreft optredens. "Al de aandacht maakt me soms nerveus, maar als ik eenmaal wat langer op het podium sta, verdwijnt dit snel." Ze heeft meer dan dertig songs gemaakt die af zijn, allemaal opgenomen op haar telefoon. "Ik hoop ver te komen in de finale, zodat ik mijn muziek een beetje uit kan breiden," laat ze weten.

Mischa Schipper (19) volgt de opleiding Sport en Beweging in Rotterdam. Naast sporten is beatbox een andere grote passie. "Van jongs af ben ik al druk met rare geluidjes maken. Superleuk om te doen," vertelt hij enthousiast. Mischa kreeg zulke complimenten dat hij zich verder is gaan ontwikkelen. "Vier jaar geleden zag ik iemand op een podium beatboxen en raakte ik geïnteresseerd. Nu ben ik er serieus mee bezig, film ik het en zet ik het op social media." Wat is beatboxen precies? "Met beatboxen maak je allerlei geluiden met je mond, je lippen en je keel en daarvan maak je een beat. Je gebruikt een microfoon en tegenwoordig heb je ook een loopstation. Hiermee kun je verschillende geluidjes mee opnemen en afspelen. De basics van beatboxen heb ik van anderen geleerd. Het is veel oefenen, maar dat kan gelukkig overal. Ik doe veel covers van andere beatboxers, maar probeer ook zelf songs te schrijven." Mischa trad nog maar één keer eerder op voor publiek, maar wil nu graag wel vaker het podium opzoeken. "Tara Klaassen, die ook in de finale zit, spoorde mij aan om mee te doen. Eigenlijk vond ik mijzelf niet goed genoeg en moesten anderen mij echt overtuigen. Beatbox is nu nog onbekend en ik hoop mijn steentje bij te dragen aan de bekendheid ervan. Ik kijk uit naar de finale op 5 oktober."

Meer berichten