Romy de Man: "Afspraak is afspraak, En de consequenties van ontbinden zijn onduidelijk. Zo´n extra risico kunnen wij niet verantwoorden."
Romy de Man: "Afspraak is afspraak, En de consequenties van ontbinden zijn onduidelijk. Zo´n extra risico kunnen wij niet verantwoorden."

Kunstwerk houdt gemoederen bezig

  Cultuur

Emile Verdegaal

Gemeenteraad lijkt buitenspel gezet

Het Bogaardplein gaat op de schop. De entree, de onduidelijke inrichting en de vele verhardingen maken plaats voor een klimaatbestendig en groen stadspark waar de focus ligt op verblijven en ontmoeten. Geschatte kosten circa 2 miljoen. Als kers op de taart verrijst er een kunstwerk. Juist dít onderdeel, en dan met name het aankoopbedrag van € 200.000,-, houdt de gemoederen in Rijswijk nu al maanden bezig.

RIJSWIJK - Tijdens de raadsvergadering vorige week deed de fractie van RijswijksBelang nog een laatste poging het kunstwerk tegen te houden. Een motie in gesprek te gaan met de kunstenaar om te komen tot annulering werd echter met een ruime raadsmeerderheid weggestemd. Tégen stemde ook Romy de Man van Onafhankelijk Rijswijk (OR). "Ik vind € 200.000,- ook te veel geld en ben dit kunstwerk liever kwijt dan rijk. En sterker nog, onze voorkeur is zelfs het complete herinrichtingsplan te schrappen om een nieuw plan te maken dat beter aansluit bij de nog lopende ontwikkeling van het masterplan In de Bogaard. In de juiste volgorde. Zelf zou je ook niet eerst een tuin aanleggen voordat je woning opgeleverd wordt. Dat de OR dinsdag toch tegen de motie stemde is enerzijds, en wethouder Besteman haalde dit nog eens aan, omdat de kunstenaar een overeenkomst heeft met de gemeente waarvan je mag verwachten dat deze zich als betrouwbare partner opstelt. Anderzijds omdat het contract niet duidelijk maakt wat de financiële consequenties zijn bij ontbinden. Ook zo'n risico kunnen wij niet aan onze inwoners verantwoorden."

De motie het kunstwerk te annuleren werd dus verworpen. Maar daarmee is voor wat De Man betreft de kous niet af. "Integendeel. Er is nog teveel onduidelijk rond dit dossier. Zo hanteert Rijswijk een 1% regeling voor beeldende kunst die ook wordt toegepast op de herinrichting van het Bogaardplein. Die 1% zou echter neerkomen op € 20.000,- en dat is aanzienlijk minder dan het bedrag van € 200.000,- dat nu rouleert. Daarnaast is het zo dat uitgaven boven de € 55.378,- door de gemeenteraad moeten worden goedgekeurd. Maar de gemeenteraad lijkt hier buitenspel gezet. Ik ben in de archieven gedoken en heb na vele uren spitten nog altijd niet teruggevonden wanneer er over deze aankoop is gesproken. Oude raadsverslagen, B&W-overleg, gebiedsvisie Bogaardplein. Nergens ben ik tot dusver tegengekomen wie op welk moment het besluit voor dit kunstwerk nam."

De Man is vastbesloten de onderste steen boven te halen. "Iemand is hier ver buiten zijn boekje gegaan. Wie daarvoor uiteindelijk verantwoordelijk is, vind ik overigens niet eens zo belangrijk. Wel wil ik helder krijgen hoe dit alles heeft kunnen gebeuren. Ik vind dat we er als raad op moeten toezien dat zoiets niet een tweede keer gebeurt. Er staan de komende jaren nog volop andere ingrijpende ontwikkelingen op stapel. Inwoners moeten erop kunnen rekenen dat de gemeenteraad al die ontwikkelingen op de voet volgt en nauwlettend controleert."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden