Faber gaat even gestrekt in de kleedkamer voordat hij het podium op moet
Faber gaat even gestrekt in de kleedkamer voordat hij het podium op moet (Foto: Frans Limbertie)

Peter Faber in de Mattheus Passie

  Cultuur

Frans Limbertie

'Heerlijk tussen deze talenten'

Woensdag 17 april is er in de Oude Kerk van Rijswijk een bijzondere versie te zien van Bach's Mattheus Passie, waarin klassieke muziek en Latijns-Amerikaanse muziek samensmelten tot één geheel. Het lijden en sterven van Jezus Christus wordt vormgegeven door meesterverteller Peter Faber. "Ik ben zelf geen gelovig mens. De kracht die iedereen in leven houdt: dat is voor mij God, Allah, Buddha of hoe je het ook wilt noemen."

Rijswijk - Voor een gesprekje met de onlangs 75 jaar geworden levenskunstenaar, moeten we naar Voorburg. In het knusse Ludens theater speelt de Amsterdammer deze middag zijn voorstelling: '75 Hoera, de masterclass van zijn leven'. Faber's solo-programma's die zijn te vergelijken met een vorm van stand-up comedy, gaan altijd gepaard met een reis door zijn rijke verleden. Hij weet hiermee het publiek constant te boeien omdat hij de kunst van vertellen in zijn hele lijf beheerst. De self made acteur, die onder andere schitterde in films als 'Dokter Vlimmen' en 'Max Havelaar' besluit deze middag niet in de theaterzaal te spelen maar de foyer van Ludens hiervoor te gebruiken. Wel wil hij na het interview graag nog een uurtje gestrekt in de kleedkamer, alvorens hij op het podium los gaat. "Is zo langzamerhand een vast ritueel geworden. Heb ik wel nodig. Gewoon even languit en het liefst op de vloer of op een tafel. En dan nergens aan denken. Werkt prima voor mij." We zien hem nog regelmatig in films en series, hij reist met collega's uit het vak naar Azië voor een tv show, beheert zijn eigen stichting waarmee hij jongeren met problemen op weg helpt, onderging recent een flinke hartoperatie en staat daarnaast óók nog eens in een bijzondere versie van deze Mattheus Passie. Is het pensioen aan hem voorbij gegaan? "Ha, ze vragen mij vaak waarom ik zo veel werk en waarom ik nooit vrij ben. Ik zie het anders. Ik ben op straat opgevoed. Dat heeft mij als mens gevormd tot de persoon die ik nu ben. Ik heb plezier in alles wat ik doe en zodoende ga ik maar door. Natuurlijk heb ik enigszins mijn leven aan moeten passen na de operatie. Roken doe ik absoluut niet meer en met drinken ben ik dan weliswaar niet gestopt, maar die anderhalve fles wijn die ik op één dag dronk, daar doe ik nu ruim een week over."

Hoe raakte hij betrokken bij het Mattheus Passie project? "Jan Rot, die de hertaling heeft gedaan, kwam met het voorstel om mij als verteller te vragen. Ben van Dungen, een fantastische jazzsaxofonist die over de hele wereld speelt, belde mij en nadat hij uitlegde wat de bedoeling was vond ik het helemaal geweldig. De muziek is zo mooi. Mede dankzij orkest Tango Extremo en de fantastische stemmen van Sharon Kips en Job Hubatka is het heel speciaal wat je te zien krijgt. Erbarme dich mein gott! Kippenvel! Ik sta als verteller mee te genieten. De tekst wordt geprojecteerd zodat het publiek de koralen kan meezingen. Ik verwacht dat heel Rijswijk uitloopt voor deze prachtige voorstelling. Er kunnen genoeg mensen in de kerk, lijkt me."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden