Eén van de geëxposeerde foto's. Foto: Marion Duimel, stichting GetOud
Eén van de geëxposeerde foto's. Foto: Marion Duimel, stichting GetOud (Foto: Marion Duimel, stichting GetOud)

Expositie bij Kunstuitleen: 'TattooAge. Nooit te oud.'

  Cultuur

Redactie

Van 3 tot en met 30 april is bij de Kunstuitleen in de bibliotheek in Rijswijk een bijzondere expositie met foto’s en verhalen van ouderen met hun tatoeages. In de expositie ziet u 25 ouderen met tatoeages, gefotografeerd in hun huiskamer. Zij hebben om zeer uiteenlopende redenen een tattoo op hun lichaam laten zetten.

Rijswijk - Jeanne loste met het nemen van een tattoo op haar 80ste een belofte naar haar kleindochter in, terwijl Mahadei tatoeages kreeg van haar moeder als na-huwelijkscadeau toen ze op haar 14e trouwde in Suriname. Bij Hans startte het beschilderen van zijn lichaam in de midlifecrises. Inmiddels zit hij vol tatoeages en vormen zijn tatoeages een soort voodoo tegen zijn reumatoïde artritis. Dick heeft zijn overleden dochter en vrouw op beide armen vereeuwigd om ze op die manier altijd bij zich te dragen. Zo heeft iedereen zijn eigen verhaal voor het nemen van tattoos.

Beelden bijstellen
Met het project willen de samenstellers van de expositie niet alleen de verhalen achter de tatoeages vertellen. Zij willen ook een aantal beelden bijstellen van wat mensen over het algemeen hebben van tatoeages. “Een van de eerste vragen die we vaak krijgen is of de tatoeages niet helemaal vervaagd of uitgezakt zijn. Mensen gaan er vaak vanuit dat de tatoeages alleen op jonge leeftijd gezet worden. Toos, Dave en de andere deelnemers laten zien dat leeftijd niet uitmaakt. Zij zijn nog niet zo lang geleden begonnen met tatoeages laten zetten. En het smaakt naar meer.”

Sommigen lieten zich fotograferen en interviewen om te laten zien dat ze niet ‘eng’ of ‘gevaarlijk’ zijn, een ander vooroordeel dat blijkbaar speelt. Wat de expositie in ieder geval duidelijk maakt: je bent nooit te oud voor een tattoo!

Boek
De verhalen en foto’s van de ouderen met tattoos vormen samen de expositie ‘TattooAge. Nooit te oud.’ De verhalen en de foto’s zijn opgenomen in een gelijknamig boek. Achter de tatoeages gaat vaak een belangrijke levenservaring of levensles schuil. Daarom is er ook een discussieboek met lesvragen uitgekomen voor gebruik in het onderwijs.

Het boek is te koop via de website https://getoud.nl.

Het project 'TattooAge. Nooit te oud.' is bedacht en uitgevoerd door Stichting GetOud uit Den Haag. GetOud zet zich in voor een positieve beeldvorming over ouderen en ouderdom, legt verbindingen tussen ouderen en jongeren en bevordert het welzijn van ouderen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden