Foto:

Novo Sion is een grote bedelarmband

  Cultuur

Nina van Katwijk

De kunstenaar aan het woord

De afgelopen maanden stond de rubriek 'Beeldverhaal' iedere week stil bij een ander kunstwerk uit Rijswijk. Deze week verschijnt helaas alweer de laatste aflevering. Om 'Beeldverhaal' spectaculair af te sluiten zal kunstenaar Michiel Kluiters zelf het een en ander vertellen over zijn kunstwerk in de wijk Sion. Het werk bestaat uit zestien plakkaten.

Rijswijk - Tijdens de bouw van de nieuwbouwwijk schreef de Commissie KunstRuimte een prijsvraag uit in het kunstenaarstijdschrift BK-informatie. Ongeveer tweehonderd kunstenaars reageerden op de oproep, waarvan zeven kunstenaars een ontwerp mochten presenteren. "Ik verwachte niet dat ik de opdracht zou winnen", vertelt Michiel. "Er is voor mijn ontwerp gekozen omdat het makkelijk uitvoerbaar en duurzaam is. Bij kunstwerken in de openbare ruimte moet je rekening houden met hoe het materiaal op de omgeving reageert", legt hij uit. Bijvoorbeeld: "Een grote glazen vissenkom in de vijver is leuk maar beslaat binnen de kortste keren met algen. Mijn ontwerp bestaat uit materialen die weinig onderhoud nodig hebben, beton en cortenstaal." Cortenstaal is van zichzelf zwart maar verkleurd rood zodra het in contact komt met de lucht. Dat roestpatroon veranderd constant. Hierdoor ontstaat een levendig kunstwerk dat steeds uit zichzelf veranderd zonder dat iemand er omkijken naar heeft. "Het is heel belangrijk voor me dat de bewoners ook enthousiast zijn. Doordat de plakkaten door heel de wijk verspreid liggen heeft iedereen er plezier van en omdat ze in de grond zitten nemen ze ook nog eens geen ruimte in beslag", aldus Michiel. Hij voegt eraan toe dat het erg lastig was om een plek te vinden voor zijn kunst voordat hij op het plan kwam om het asfalt te gebruiken. "De gehele wijk was al ingedeeld qua ruimte, ik moest echt met een creatieve oplossing komen."

De schijven vertellen samen de geschiedenis van de wijk. "Je zou Novo Sion kunnen vergelijken met een heel grote bedelarmband. Elke ronde bedel vertelt een stukje van het geschiedenisverhaal, samen geregen aan een ketting van wegen. De geschiedenis borrelt letterlijk op uit de grond", lacht Michiel. Dit verhaal is uitgebreid te beluisteren via de app 'Rondje Rijswijk'. Michiel heeft samen met een kunsthistoricus een audiotoer gemaakt waarin anekdotes te horen zijn bij alle plakkaten. Voor de kinderen is er een speciale toer met leuke opdrachtjes en raadseltjes. Bewoners uit Sion kunnen zo kennismaken met hun nieuwe thuis.

Michiel verwerkt het thema 'geschiedenis' wel vaker in zijn opdrachten. In zijn vrije werk richt hij zich meer op architectuur. "Ik vind het interessant hoe mensen visueel navigeren in de ruimte. Waar word je blik naar toe getrokken?" Als hij geen kunstenaar was, zou hij architect zijn. Momenteel werkt hij aan een eigen project. De kunstenaar ontwerpt maquettes van kamers, maakt daar foto's van en plakt deze levensgroot op de muur. Het resultaat is een optische illusie die de grenzen tussen de kamer en foto doet vervagen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden